Феновете на Nirvana във Facebook акция срещу X Factor

Pinterest LinkedIn +

По-малко от три месеца след завръщането на Nirvana в Топ 10 на официалната класация за албуми на Великобритания с ремастерираната версия Nevermind, издадена по повод 20-тата годишнина от създаването му, сиатълската алтърнатив банда е напът да оглави UK Top 40 Сингли и то навръх Коледа.

Това ще се случи, ако акцията Nirvana For Xmas No.1, която се осъществява чрез Facebook и Twitter (NirvanaForNo1, #nirvanaforxmasno1), мобилизира повече фенове на Nirvana от тези на X Factor и Rhythmix - победителите в тазгодишното издание на шоуто, в частност, считани за основни претенденти за топ позицията в класацията.

Успехът на начинанието изглежда съвсем вероятен предвид скоростта, с която нараства числеността на NirvanaForNo1 общността в най-голямата социална мрежа – за по-малко от две седмици своята готовност да закупят копие от Smells Like Teen Spirit в периода 18 – 24 декември са изразили над 70 000 души, а към момента над 44 000 потребители обсъждат именно тази тема.

Акцията не е самоцелна – повод за провеждането й е конфронтацията между основателите на благотворителната организация Rhythmix, която подпомага развитието на млади хора в затруднено положение чрез различни музикални програми, и продуцентите на X Factor, провокирана от избора на абсолютно същото име за гърл бандата, сформирана в хода на последния сезон на шоуто, която завърши участието си като победител.

Базирана в Брайтън, организацията се е сблъскала с категоричния отказ на продуцентите на шоуто да променят името на Rhythmix, в резултат на което е отнесла казуса към законодателните органи.

Търсенето на справедливост по съдебен ред обаче, коства солидни разходи на организацията, които иначе биха били насочени към програмите, по които работи тя.

"Тази година X Factor решиха да окажат терор над детска организация. E, майната ви, X Factor. Ние ще свалим (бел. ред. download) Smells Like Teen Spirit на Nirvana, показвайки ви среден пръст. Кой е с нас?", агитират създателите на Nirvana For Xmas No.1.

По подобен начин преди две години No.1 в коледното издание на британския чарт за сингли стана Killing In The Name на Rage Against The Machine с 502 000 копия, вместо The Climb – дебютният сингъл на тогавашния победител в X Factor – с 450 000. И тогава кампанията срещу X Factоr бе осъществена чрез Facebook.

Сподели.