Феликс Баумгартнер - човек от друга планета

Pinterest LinkedIn +

На 14 октомври 2014 г. се навършиха две години, откакто Феликс Баумгартнер (Felix Baumgartner) стори немислимото и скочи "от ръба на света". Този ден е емблематичен за историята и за човечеството и поради тази причина нека си припомним 6-те най-безстрашни изпълнения на австриеца, започвайки именно от споменатото вече.

1. Скокът от космоса
Рисков фактор: Неизвестен
"Уоу" фактор": Извън всякакви класации
Благодарности на: Резервоари с кислород, астронавтски костюми и, о, да - GoPro камери!

Вероятно най-известният и със сигурност най-гледаният скок от небесата за всички времена. С помощта на въздушен балон той се издига на височина 39 километра, след което се спуска надолу към земята от ръба на стратосферата. Скоростта, която тялото му постига, е 1367 км/час, а свободното му падане продължава 4 минути и 22 секунди, преди Баумгартнер да отвори своя парашут.


2. Тайванската авантюра
Рисков фактор: Полиция
"Уоу" фактор: Стана толкова бързо, дали изобщо някой го видя?

Много от BASE скоковете се правят незаконно и без знанието на властите. За да скочи от небостъргача Тайпе 1010, който е висок 508 метра, Феликс прави диверсия срещу полицията, наемайки улични танцьори. Веднага след скока австриецът изчезва от Тайван с частен самолет, преди да бъде заловен от властите. В момента той няма право да стъпва на територията на тази страна.

3. Изстрел в тъмното
Рисков фактор: Няма светлина, малка височина
"Уоу" фактор: Това е най-близкото усещане до това да бъдеш Батман, постигано от човек

Скокът в пещерата Мамет в Хърватия е едно от най-уникалните неща във визитката на Феликс. Предполагаме, че не е трябвало да се притеснява за вятъра, когато е отварял парашута си. След "само" 200 метра свободно падане той омекотява кацането в тъмната пещерна дупка.

4. Човек срещу машина
Рисков фактор: Феликс се състезава със самолет
"Уоу" фактор: Феликс се състезава със самолет

Окей, технически погледнато, това е човек срещу човек с крила, но на кого му пука. Всичко си остава едно състезание, в което Феликс развива скорост от 260 км/час над езерото Пауъл в Юта. Кой спечели? Всеки, който успя да го види на живо.

5. Air Enlgand
Рисков фактор: Мокрите парашути не плават
"Уоу" фактор: Ниво на рок звезда - международна

В миналото хора са ставали известни с преплуване на Ламанша между Франция и Англия. Феликс не си пада много-много по плуването, но пък е един адски добър пилот. Използвайки специално направен за него костюм с криле, той става първият човек, който преминава над Ламанша по въздух без моторна сила.

6. Премеждието Торе Майор
Рисков фактор: Изключително малка зона за кацане
"Уоу" фактор: Най-високата сграда в Мексико Сити

Тази каскада в центъра на столицата на Мексико привлече немалък брой зрители, повечето от които изобщо нямаха идея какво да очакват, когато този мъж се изправи на ръба на сградата. Въпреки ветровитото време Феликс скача със салто и успява да се приземи на точното място. Оле!

Източник снимки: Red Bull


Сподели.