Facebook се променя... отново. За добро или не?

Pinterest LinkedIn +

И така, Facebook скоро ще си има нов външен вид (поредния). Сега само тук-там, експериментално, по-късно и в други градове. Основната цел на Зукърбърг и компания този път е списъкът с така наречените Facebook новини (Facebook news feeds). Иначе казано - начина, по който интерфейсът на социалната мрежа ви осведомява за различните активности, течащи в нея.

Сред ключовите новости в това отношение ще са по-сериозната оптимизация за мобилни устройства, както и множеството опции за персонализиране, като крайната цел според създателите на Facebook e: "Всеки да получи своя собствена, лична версия на неговия Facebook ежедневен "вестник".

Всичко това е много забавно, но как изглеждат нещата с новия News Feeds на практика?

The Navigation Tray
Една от най-ясно видимите промени в заглавната страница на Facebook е новата лента с инструменти в лявата му страна. Тя ще се стори позната на всички мобилни потребители, най-вече защото почти дословно повтаря изгледа и функциите на лентата от мобилното Facebook приложение. В нея ще откриете икони за бърз достъп до широк спектър от Facebook съдържание - от списъка ви с приятели до апликации, съобщения, социални групи и албуми със снимки.  

В същото време дясната лента от екранния интерфейс е изцяло премахната и сведена до малка отметка в дъното на новият navigation tray.

И музика нека да звучи...
Една от другите големи промени е начинът, по който Facebook борави с музикалните файлове и друго свързано с музика съдържание. Например Facebook вече включва опция, с която ви осведомява какво слушат вашите приятели в Spotify. Мрежата дори селектира тези от приятелите ви, които слушат едни и същи изпълнения или музиканти и ги групира в специална секция от листа с новини.

"Следящи" публикации
Функцията за "следене" на определени инфо източници също е доста променена. Facebook получава възможност да създава мини инфо колажи, които да ви поднася като "новини". Ако да речем следите сайта на новинарска агенция, Facebook ще оформи и ще ви предложи мини каре, включващо последните три най-актуални публикации на съответния сайт. Всяка от статиите, включени в него, ще има отделна снимка (или видео) и кратко резюме в рамките на 20 думи.

Фото новини
Тук също има промени, макар и не толкова драстични. Постовете със снимки вече се визуализират по малко по-различен начин - фотографиите в тях са по-големи, а текстът - по-едър и контрастен.

Най-добрата новина, свързана с новите News Feeds, е, че всички те подлежат на персонализация. Иначе казано, можете да ги активирате (и използвате) или просто да оставите стария интерфейс такъв, какъвто си е в момента. Въпрос изцяло на лични предпочитания.

Сподели.