Facebook общност свали официалния сайт на правителството с общи усилия

Pinterest LinkedIn +

Падането на официалния сайт на българското правителство на 7 октомври 2012 г. действително е причинено от хакерска атака срещу сървърите му.

Тя е осъществена чрез скрипта WEBLOIC, изпращащ много заявки към www.government.bg с посланието "Писна ми!" благодарение на подкрепата, която получи поредната кампания на Facebook групата "Национален Протест срещу безобразията в България".

Тя стартира в 7 ч. сутринта на 7 октомври, когато в страницата на НПСББ бе публикувано следното съобщение: "Нека всички заедно да съборим сайта на правителството. Ако и на теб ти писна, в неделя отвори линка (активиращ въпросния скрипт) и остави компютъра включен цял ден".

Страницата на НПСББ има 47 224 харесвания, а броят на потребителите, които коментират или споделят съдържанието й, надхвърля 31 000. Непосредствено преди публикуването на цитираното по-горе съобщение в нея се появи друго, което гласи:

"Днес искахме да започнем деня с нещо положително, но това няма как да се случи, понеже току що разбрахме, че: От 01.01.2013 година БДЖ вдига цената на всички билети/ От 01.01.2013 година, Вдигат двойно осигуровките заради пенсиите".

Ден преди атаката, на 6 октомври, пак там бе публикувано следното съобщение:

"На нас, дами и господа, никой не ни плаща и не искаме и да ни плаща. Тази Страница не се продава и не рекламира никой и нищо. Тази Страница е на един екип от обикновени хора от 16 до 67 годишна възраст. Не искаме от никой нищо, не целим слава или власт, ние искаме всички в България да се ПРОБУДЯТ и да не СТРАХУВАТ. Нашата цел не е топло място в добре платения парламент. Нашата цел е една различна България с по-богати и по-щастливи хора. Нашата цел е едно различно общество, в което добротата и честността ще се ценят и зачитат".

Към момента този манифест е получил одобрение от 324 души и е споделено 27 пъти.

Сподели.