Facebook Home: не точно нова операционна система, но определено нещо повече от просто приложение

Pinterest LinkedIn +

Докато всички очакваха Facebook да анонсира свой телефон, Марк Зукърбърг и компания успяха да ни изненадат, като вместо това предложиха начин всеки телефон да стане Facebook. Всъщност анонсираният Facebok Home е дори повече от това - зад тази концепция се крия цяла плеяда от приложения, целящи да трансформират всяко Android устройство в "мобилна социална мрежа".

Иначе казано, Facebook е уникален лаунчър (надстройка, комплексен интерфейс), който работи на ниво над операционната система и на практика управлява телефона ви; осигурява комуникацията между вас и съответното мобилно устройство.

Някои западни медии дори побързаха да нарекат Home "Facebook операционна система под прикритие" и от гледна точка на редовия потребител това не е толкова далеч от истината.

В действителност ако техният нов телефон или таблет дойде с предварително инсталиран Home като основен интерфейс (така, както да речем всяко HTC устройство идва с фирмения Sence), ще е много трудно да ги убедите, че то работи с Android, а не с Facebook.

На практика Home не е операционна среда, а просто надстройка за нея, но в същото време не е и просто поредното Facebook приложение.

След като го инсталирате, при всяко стартиране на вашия телефон или таблет ще ви посреща Cover Feed - мобилна алтернатива на добре познатата на всички Facebook маниаци основна страница на социалната мрежа. На практика Cover Feed ще ви показва компилация от всичко, свързано с вашия Facebook профил, т. е. цялата гама от информация, която вашите контакти и приятели са решили да споделят с вас и света: Instagram снимки, статус ъпдейти, покани за събития.

Оттам нататък, като всеки уважаващ себе си лънчър, Home включва "чекмедже" за приложения (app drawer), собствена чат апликация (свързана с Facebook чата, разбира се) и система за уведомяване, визуализираща съобщения за пропуснати разговори, предстоящи срещи, ремайндър отметки и други.

Според Зукърбърг Android е избрана като оригинална платформа за Home най-вече поради отворения си характер. В същото време не всички Android дивайси ще имат щастието да се сдобият с новия Home на 12 април (датата, на която той официално ще се появи в Google Play).

Сред малцината избрани са HTC One X, Samsung Galaxy S3, Galaxy Note 2 и, разбира се, предстоящият Galaxy S4.

Нещо повече - HTC явно са постигнали партньорско споразумение с Facebook и възнамеряват да предложат специално брандирано устройство, което ще идва с предварително инсталиран Home като основна среда за работа. Моделът ще носи името HTC First, а от хардуерна гледна точка ще е ориентиран към масовия потребител (4.3-инчов, 720р дисплей, двуядрен Snapdragon 400 процесор с тактова честота от 1.4 GHz, 1 GB оперативна памет и две камери - 5MP тилова и 1.6 МР фронтална).

Що се отнася до поддръжката за други устройства и операционни среди извън Android (изисква се минимум Ice Cream Sandwich версия), засега нещата са мъгляви. Зукърбърг сподели по време на официалния анонс, че компанията му възнамерява да предложи комплект софтуерни средства за разработка, които ще позволят модифицирането на Home, така че той да работи и на други устройства (или, за да цитираме дословно Facebook гуруто, "широк спектър от различни устройства"). Иначе казано - Facebook Home за таблети тепърва предстои.

По време на презентацията не стана дума за версия на Home, предназначена за iOS и Windows Phone, но определено ще е интересно как ще се развият нещата в тази посока в бъдеще - още повече, че Facebook не е единствената социална мрежа в света.

Също така любопитно е как ще реагират и в Google, при условие че Facebook е ключов конкурент на Google+, която компанията напоследък агресивно налага.

Сподели.