Евровизия – последни приготовления, плагиатства и още нещо...

Pinterest LinkedIn +

Повечето страни-участнички в 50-тия европейски конкурс "Песен на Евровизия" се опасяват, че Киев няма да е готов за събитието, което се открива на 21 май, съобщи BBC.com.Подготовката за конкурса е значително изостанала от сроковете поради кризата, предизвикана от президентските избори, съпроводени с множеството протести и масови стачки. След възкачването на Виктор Юшченко на президентското място през януари, държавният глава е заявил, че домакинството ще бъде безпроблемно. "По организацията се работи 24 часа в денонощие. В противен случай престижът на бъдещата европейска членка ще спадне драстично". Това са думи DJ Паша, един от организаторите на събитието.

След спечелването на конкурса от Руслана през изминалата година, у бъдещите домакини възникнало притеснението, че няма да има достатъчно места за чуждестранните посетители. За разрешаване на проблема украинските власти са заявили, че ще бъдат построен няколко нови хотела в столицата.

Към днешна дата прогнозите за завършването на повечето от тях са неблагоприятни. Същевременно, предстои изграждането и на палатков лагер, който ще се намира на малък остров в река Днепър, а една нощувка ще струва 10 евро. Огромни екрани ще предават пряко събитието и ще има сцена за лайв-изпълнения.

Спортният дворец на Киев - сграда в типичен съветски стил от 60-те – също ще бъде модернизиран. В голямата зала на съоръжението ще се инсталира футуристична стъклена сцена, множество нови места и светлини.

Междувременно скандалът за плагиатство, възбуден от българската песен в конкурса - "Лорейн" на Каффе, вече има и свой белоруски еквивалент, съобщава в-к Сега. Песента "Момчета и момичета" на Анжелика Агурбаш, спечелила вътрешния конкурс на страната, е била качена за слушане на официалния сайт на беларуската телевизия. Седмица по-късно изпълнението е изчезнало безследно от интернет-страницата, а в края на март Беларус изненадващо е изпратила на организаторите на "Евровизия" песен, носеща същото заглавие, но със различни мелодия и текст.

Сърбия и Черна гора е единствената държава, от която е постъпило искане за анулиране на собствения й участник, отново заради плагиатство. С начален тласък от европейската агенция за радиоразпръскване (EBU) е даден ход на процедура за установяване оригиналността на песента на черногорската група No Name.

Официален сайт на "Песен на Евровизия 2005": www.eurovision.ua
Сподели.