Европейска нощ на учените 2019 ще се проведе на 27 септември

Pinterest LinkedIn +

На 27 септември България се включва в Европейската нощ на учените заедно със стотици градове от цяла Европа.

Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб "Академик", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH.

До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници. Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени.


ПРОГРАМАТА В СОФИЯ

В София REFRESH ще представи паралелни събития на общо 20 места, а централната локация отново ще бъде античният комплекс "Сердика" под стъкления купол на Ларгото между Министерския съвет и Президентството. От 18:00 часа там ще бъде официалното откриване и награждаването на победителите в конкурсите за деца и младежи. Подлезът под Ларгото ще се превърне в мини панаир на науката с щандове с демонстрации и експерименти. Посетителите ще могат да видят какво е да си молекулярен биолог и да дадат име на екзосвят; да научат неподозирани факти за слънчевите затъмнения и да открият какви ще са първите изследвания в бъдеща марсианска лаборатория; какви научноизследователски дейности има в Софийския зоопарк и как се правят устойчиви мостове. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително стипендиите "Мария Склодовска-Кюри".

Много вълнуващи срещи с науката ще има още и в Медицинския и в Техническия университет, в "София Тех Парк", в Химикотехнологичния и металургичен университет, в Минно-геоложкия университет, в "Музейко", в Астрономическата обсерватория на СУ в Борисовата градина, в Института за етнология и фолклористика към БАН, в АгроБиоИнститута, в Националния природонаучен музей при БАН, в Национален политехнически музей, в "ТехноМеджикЛенд", в сградата на Move.BG, в Националната спортна академия "Васил Левски", в клуб "Carrusel", в бар "Абордаж", в кино "Одеон" (в партньроство със "Screening Emotions" и Българската национална филмотека) и във "Vivacom Tech Hall".

Посетителите в София ще могат да участват в томбола за спечелване на награда от колекцията kupinauka.com. Колкото повече локации посети човек в Нощта, толкова по-големи шансове да спечели ще има.


ПРОГРАМАТА В ОСТАНАЛИТЕ ГРАДОВЕ

Програмата в другите градове също е изключително богата. В Пловдив заедно с фондация "Пловдив 2019" и Община Пловдив организаторите разполагат щандове с много изненади на пл. "Стефан Стамболов", които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, в Медицинския университет в града, в ИЗК "Марица" и кино "Lucky". За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в "Хакерспейс" ще се разположат учени от образователната платформа "Тинузавър", които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива "Университет за деца" и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45 ч.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.