Европарламентът одобри сливането на Sony и BMG

Pinterest LinkedIn +

Вчера, 19 юли, Европарламентът одобри сливането на два от гигантите в музикалната индустрия - японския Sony и германския BMG (подразделение на медиа-концерна Bertelsmann). Новата компания ще се казва Sony BMG, а дяловете в нея ще са 50x50. Главният й офис ще е базиран в Ню Йорк.


Споразумение за сливането на компаните е било постигнато още през ноември 2003-та, но за да се реализира сделката е било необходимо разрешение на Евросъюза. Според представител на Bertelsmann, разрешението за сливане не носи никакви допълнителни условия.

Европарламентът е одобрил сделката и заради преодоляването на кризата на музикалния пазар, предизвикана от пиратските дискове и нелегалния даунлоуд.

Освен разрешение от Европейския парламент, обаче, Sony и BMG трябва да получат още едно - от Търговската комисия на САЩ.

По такъв начин четири гиганта в музикалната индустрия (т.нар. “мейджъри”) получават възможност да контролират около 80% от световния музикален пазар. След сливането на Sony и BMG, към мейджърите принадлежат Vivendi Universal, Sony BMG, EMI и Warner Music. EMI и Warner Music също обмислят обединение, макар, че подобен опит миналата година пропадна.

Новината за обединяването на Sony и BMG предизвика реакциите на независимите лейбъли, обезпокоени от потенциално ограничаване на жанровия асортимент на музикалния пазар и повишаване на цените на CD-тата. Новообразованата структура, обаче, не вижда никави причини за повишаване на цените (особенно, на фона на понижаването на цените от гиганта Universal).

Сделката Sony-BMG не включва японското подразделение на Sony. Според Financial Times двете компании възнамеряват да съкратят 2000 работни места – една четвърт от общият им брой работници.
Сподели.