Europe направи последното отброяване в Ловеч

Pinterest LinkedIn +

Ловеч мюзик фест завърши по най-подобаващия начин - с последно отброяване и то изпълнено от не кой да е, а от най-известната шведска рок-банда Europe. Най-накрая легендите се превърнаха в реалност и българската публика успя да види на живо бандата.

Дългоочакваният концерт започна малко след 20 ч., като на сцената първи се качиха българите от Б.Т.Р., които подгряха атмосферата до червено, а над десетте хиляди фенове не спряха да пеят всичките им песни. Поне още 5 000 зрители наблюдаваха по-късно концерта на шведите Europe на специално монтирани видеостени в района на площада.

Б.Т.Р. започнаха участието си необикновено - с кавър на едно от емблематичните парчета на група Щурците - "Вкусът на времето", след което изпълниха всичките си хитове като "Да погледна в теб", "Елмаз и стъкло", "Море от любов". Участието им завърши с баладата "Спасение".


Както самите Б.Т.Р. определиха някои от песните си: "Това е една репетиция за Europe!" Снимка: Avtora.com

Малко след 21 ч. на сцената се качиха и дългоочакваните Europe в състав Джоуи Темпест (Joey Tempest) - вокали, Джон Норъм (John Norum) - китара, Джон Левен (John Leven) - бас, Мик Микаели (Mic Michaeli) – клавишни и Иън Хогланд (Ian Haugland) – барабани. Групата започна с пилотния сингъл "Always The Pretenders" от последния им албум "Sicret Society" от 2006 г. Изключително енергичният Джоуи Темпест през цялото време тичаше и скачаше по сцената, дори си беше подготвил и мегафон, който използваше за едни от най-твърдите парчета на бандата.

Сетлистът на концерта беше попълнен с парчета от всички периоди на творческа кариера на групата. Българската публика, дошла от всички краища на страната, успя да чуе изпълнението на парчета като "Superstitious", "Open Your Heart", "Carrie", "Wings of Tomorrow". Бандата обаче искаше да демонстрира и всичко най-ново, което е направила след риюниъна им през 2003 г., като избра да изпълни песни като "Let the Children Play", "Flames" и др., от последните два албума "Start from the Dark" (2004) и "Sicret Society" (2006).


Джоуи Темпест (средата) хвана китарата и се присъедини към Джон Норън (дясно) и Джон Левен (ляво). Снимка: Avtora.com

"Това е един прекрасен фестивал, трява да има повече такива инициативи - както тук и в Каварна, така и навсякъде. Вместо да се стрелят, нека слушат музика",
коментира кметът на Каварна Цонко Цонев, който беше дошъл в Ловеч, за да види легендарната банда.

С участието си Europe подкрепиха кампанията "Не сте сами". Шведите посветиха на българските медицински сестри в Либия една от най-известните си балади - "Time Has Come". Специално за българската публика групата беше избрала да изсвири песента "Forever Travelling", която, според признанието на музикантите, досега не е била изпълнявана от тях на живо. В края на концерта всички се представиха поотделно с кратко соло, а Джоуи Темпест не спираше да прави комплименти на публиката като: "Благодаря за страхотното посрещане, България. Имахме една невероятна нощ с вас. Трябва да го повторим!".


Джоуи Темпест обеща, че Europe ще се върнат в България. Снимка: Avtora.com

Концертът приключи с изпълнението на парчето "Prisoners in Paradise" от едноименния албум. Публиката обаче поиска да чуе още парчета и близо 5 минути вика бандата на бис. След като се качиха повторно на сцената, Europe избраха да поставят окончателния край с песента "Got to Have Faith" и с хита, който всички очакваха - "The Final Countdown". Видимо доволни от концерта си в Ловеч, шведите останаха до сцената, за да изгледа и близо 10-минутната заря по повод празника на града.

Сподели.