Eric Clapton - Complete Clapton

Pinterest LinkedIn +

Ерик Клептън е събрал едни от най-големите си хитове, чертаещи целя му музикален път от 60-те до днес, в двоен албум със семплото заглавие "Complete Clapton".

Подобно на много други млади брит музиканти от първата половина на 60-те, неговото първо вдъхновение е блусът. Клептън се потапя в блуса и когато се присъединява към Yardbirds през 1963 г., той вече има репутацията на най-добрия блус китарист в Лондон. Търсейки нови предизвикателства обаче, Клептън събира една нова група на име Cream заедно с Джак Брус и Джинджър Бейкър.

През следващите две години Клептън и Cream пренаписват лексикона на модерната рок музика със смесването на блус, рок и психиделия. Успехът на бандата в голяма степен се базира на обновяването на блус стандарти като Crossroads на Робърт Джонсън, удължените китарни сола, на които Клептън е пионер, както и иновативните ефекти, които използва като фийдбек и дисторжън. Също така именно в Cream Клептън открива своята композиторска дарба, началото поставя "Badge", една от вечните класики на бандата от албума, тяхна лебедова песен, "Goodbye" (1969).

Следващата спирка от неговото неуморно музикално пътуване е Blind Faith, която той формира в началото на 1969 със Стийв Уинууд от Traffic (вокали и кийборд), Рик Грек от Family (бас) и Бейкър (барабани). Това е една от първите в света "супер групи", въпреки което Клептън стартира солова кариера през 1970 г. с едноименния си албум. Благодарение на този му порив се раждат класики като "Let It Rain", "Layla", "Let It Grow", "Wonderful Tonight" и много други.

През годините Клептън е заставал неведнъж на кръстопът в личния си живот и е поемал в много различни посоки. Но нито веднъж не е спирал да прави велика музика. Този албум е саундтракът на неговия музикален път.

Траклист:


CD 1: Polydor Years

1. I Feel Free - Cream
2. Sunshine Of Your Love - Cream
3. White Room - Cream
4. Crossroads - Cream
5. Badge - Cream
6. Presence Of The Lord - Blind Faith
7. After Midnight
8. Let It Rain
9. Bell Bottom Blues
10. Layla
11. Let It Grow
12. I Shot The Sheriff
13. Knockin' On Heaven's Door
14. Hello Old Friend
15. Cocaine
16. Lay Down Sally
17. Wonderful Tonight
18. Promises
19. I Can't Stand It

CD 2: Warner Years

1. I've Got A Rock 'n' Roll Heart
2. She's Waiting
3. Forever Man
4. It's In The Way That You Use It
5. Miss You
6. Pretending
7. Bad Love
8. Tears In Heaven
9. Layla - unplugged
10. Running On Faith - unplugged
11. Motherless Child
12. Change The World
13. My Father's Eyes
14. Riding With The King
15. Sweet Home Chicago
16. If I Had Possession Over Judgement
17. Ride The River

Разпространява Universal Music Group/ Вирджиния Рекърдс
Сподели.