Episodes

Pinterest LinkedIn +

Всички обичаме комедийни сериали, защото са смешни, разтоварващи, забавни и ни карат да се чувстваме по-добре. Затова дори не се замисляме колко трудно може да бъде създаването им. То обаче е много по-голямо предизвикателство, отколкото можете си представите, дори когато главната роля е поверена на Мат ЛеБланк (Matt LeBlanc). Доказателството за това е брилянтният ситком на Showtime Episodes (Епизоди).

За да направите добър комедиен сериал в Англия, имате нужда основно от чувство за хумор. В Америка обаче нещата не стоят точно така. Успешният ситком има нужда от голяма звезда, поне една секси актриса и освен това трябва да е забавен. А това съвсем не е лесно за постигане.

Така че когато един американски продуцент решава да покани създателите на успешен британски ситком да направят американска версия на шоуто си, дори той няма представа колко много неща могат да се объркат.

В началото обаче всичко изглежда обещаващо. Като изключим продуцента и постоянно променящото му се мнение, звездата, която е абсолютно неподходяща за ролята, сценаристите, които трудно се адаптират към американския модел на работа и секси актрисата, която е може би дори прекалено привлекателна (не само за ролята си).

Резултатът е остроумен, забавен и много оригинален ситком, който със сигурност ще успее да задържи вниманието ви, защото освен с прекрасен британски хумор и голяма американска звезда може да се похвали и с достатъчно автоирония и неочаквани обрати.

Идеята:

Episodes (Епизоди) е създаден по идея на носителя на Emmy Дейвид Крейн (David Crane), когото повечето от вас познават като един от създателите на хитовия ситком Friends (Приятели) и неговия spin-off Joey (Джоуи). Съавтор на Episodes е Джефри Кларик (Jeffrey Klarik), който работи заедно с Крей и над предишния му проект The Class.

Началото:

Episodes (Епизоди) стартира през януари 2011 г. по Showtime и само ден по-късно - по BBC Two. Поредицата се радва на сериозен зрителски интерес и предимно положителни ревюта от страна на критиката. В Англия пилотният епизод на сериала е гледан от почти два милиона зрители.

Още с първия си сезон Episodes е номиниран за Златен глобус за най-добър комедиен сериал, а Мат ЛеБланк (Matt LeBlanc) печели Златен глобус за най-добър актьор в ситком и е номиниран за Emmy за изпълнението си. Тази година сериалът отново беше сред фаворитите за Златен глобус.

Историята:

Бевърли (Тамсин Грег) и Шон (Стивън Манган) Линкълн са щастливо семейство и изключително успешен тандем сценаристи, създатели на хитовия британски комедиен сериал "Момчетата на Лайман". Вечерта, в която Шон и Бевърли получават поредната си награда BAFTA, се оказва изключително важна за тях. Продуцентът и президент на телевизионна мрежа Мерк Лапидус (Джон Панкоу) им предлага да направят американска версия на сериала.

Бевърли и Шон приемат предизвикателството и заминават за Лос Анджелис, без да предполагат колко трудно ще се окаже да адаптират сериала си към изискванията на американската публика и главно към тези на Мерк. Той не само налага множество промени в сюжета на шоуто, но и избира Мат ЛеБланк за главната роля. Избор, с който Бевърли изобщо не е съгласна, но й се налага да се примири.

Това поставя началото на поредица от недоразумения, компромиси и промени, с които всички ще трябва да се преборят, за да направят пилотния епизод на новия сериал добър.

Героите и звездите:

Свикнали сме да свързваме Мат ЛеБланк (Matt LeBlanc) най-вече с ролята на Джоуи Трибиани от хитовия ситком Friends (Приятели), още повече след като го видяхме в същото амплоа и в spin-off сериала Joey (Джоуи). Именно на това залагат и създателите на Episodes - Мат ЛеБланк е толкова известен като Джоуи, че трудно бихме могли да го възприемем в друга роля, но пък да го видим да играе самия себе си е съвсем логично. По-точно една сатирична версия на себе си.

В Episodes Мат ЛеБланк е очарователен, забавен, интелигентен и се опитва да се "измъкне" от образа на Джоуи, намирайки си нов проект. Освен това е егоистичен, разглезен, наскоро разведен женкар и наистина има нужда от работата.

Затова когато разбира, че според Бевърли изобщо не е подходящ за ролята, която му е поверена, успява да убеди Мерк да я променят така, че да му отива. Вместо да е мъдър и красноречив директор на елитно училище, той е треньор по хокей и това съвсем не е единствената промяна, която шоуто претърпява по негово желание. Защото той е звездата и знае много добре как да се възползва от това.

Стивън Манган (Stephen Mangan) е в ролята на Шон Линкълн. Британският актьор, когото може би сте гледали в Billy Elliot, Birthday Girl с Никол Кидман (Nicole Kidman) и сериала Green Wing, за втори път си партнира с Тамсин Грег.

Шон е оптимистът в семейството и творческия тандем Линкълн. За разлика от Бевърли той е развълнуван от преместването в Ел Ей и създаването на новата версия на сериала. Освен това харесва Мат. Харесва и Морнинг Рандолф (Мирча Монро), която е избрана за главната женска роля.

Това се оказва сериозен проблем, защото тя изобщо не се доближава до персонажа, но е наета по настояване на Мат, а и защото Бевърли изобщо не е доволна от това.

Тамсин Грег (Tamsin Greig), известна най-вече с ролите си в сериалите Black Books, Green Wing (където си партнира със Стивън Манган), Love Soup и Friday Night Dinner, е в ролята на Бевърли Линкълн.

Бевърли е много по-сдържана и критична от Шон и доста по-трудно приема промените, които им се налага да направят в шоуто. Още по-трудно приема Мат, който винаги успява да извърти нещата така, че да получи каквото иска и успява да спечели дори Шон на своя страна.

Сподели.