Eminem - голямото завръщане на истинския Marshall Mathers

Pinterest LinkedIn +

Изминаха почти 15 години от времето, когато Eminem заби своя въображаем флаг на музикалния връх. Всъщност, ако трябва да сме точни, в началото на 1999 г. рапърът все още бе в подножието на планината, но My Name Is с лавинообразна сила се превърна в световен хит и това ускори придвижването на изпълнителя към височините - все едно бе ползвал лифт.

Въпреки че албумът The Slim Shady LP (1999) не е истинският дебют на Eminem, именно той беляза началото на една, меко казано, бляскава и в същото време противоречива кариера. Хапливият хумор донесе мултимилионни продажби, които дори бяха задминати от третия му албум The Marshall Mathers LP (2000). Тогава Eminem се забавляваше и се надсмиваше над славата.

Без никакъв свян рапърът се забъркваше в скандал след скандал, особено с други хора от шоубизнеса. В онези времена Маршал Медърс беше не просто лошо момче, а най-лошото момче в комерсиалната музика. Цинизмът му спрямо поп културата и въобще заобикалящия го свят със сигурност може да е приличал на нарочно предизвикан сеир, но колкото повече години минават, толкова по-ясно се вижда, че Eminem е бил болезнено искрен.

Успехите никога не го изоставя след The Marshall Mathers LP, но цялата обстановка тогава разрушава семейството му и музикантът се развежда с ученическата си любов Ким, докато дъщеря им Хейли е все още твърде малка, за да осъзнава текстовете на своя баща.

My Name Is... Marshall Mathers. Да, неговото име е Маршал Медърс, но той е и The Real Slim Shady, той бе и още много неща през всичките тези години, включително и човек на ръба на смъртта заради наркотиците. Вече 15 години по-късно Eminem звучи все така и свежо, и гневно, и цинично. Времената се менят, мишените, които минават под неговия обстрел, също, но дали това е същият Маршал Медърс?

При всички положения The Marshall Mathers LP 2 е не само най-важният, но и най-добрият му албум от първата част насам. Не само заглавието, но и обложката на новата творба напомня за старата. От носталгия е, твърди той.

Самият Eminem признава, че, за да обвърже концептуално двата проекта, е трябвало да бъде сигурен, че новите му песни ще бъдат поне толкова добри, колкото тези от класическия му албум. Тук не става дума за това, че всичко, което той е записвал между 2000 и 2013 г., не отговаря на поставения от него стандарт. Напротив - през всичките тези години Eminem разкри много повече от потенциала си, който притежава, а освен това разтвори като книга и душата си във филма "Осмата миля" (8 Mile).

Това, което определено му липсваше обаче през това време, бе истинският Маршал Медърс. Неговото "Аз" в артиста Eminem, което прави въздействието на историите от текстовете му още по-мощно. Още в първата песен от албума, озаглавена Bad Guy, той реди: "I represent everything, you take for granted, cause Marshall Mathers the rapper’s persona's half a facade" (Аз представлявам всичко, което ти приемаш за даденост, защото личността на рапъра Маршъл Медърс наполовина е фасада).

Въпросното парче вероятно е едно от най-силните в цялата кариера на Eminem, но, за щастие, в The Marshall Mathers LP 2 има още 15 такива (или 20, ако чуете делукс версията с бонусите). А големите албуми изискват и големи гости. Песента с Rihanna - The Monster - дълго ще владее класациите, защото притежава хитовото ДНК, налично и в брилянтните Survival и Berzerk. Последната, продуцирана от самия Рик Рубин (Rick Rubin), е поклонът на Eminem към Beastie Boys и показва светлата страна на изпълнителя - отдаващия уважение Маршал Медърс.

Друго голямо име в албума - Kendrick Lamar - се включва по блестящ начин в Love Game, което засвидетелства любов към една легендарна хип-хоп банда - A Tribe Called Quest.

По-малко известните имена в албума също не бива да се подценяват. Eminem е дал рамо на много хора в музиката, като най-скорошният пример е Skylar Grey, която пее в Asshole. Женските вокали в Bad Guy пък (дело на Сара Джафе (Sarah Jaffe) и в Survival (на Лиз Родригес (Liz Rodriguez) гарантират, че на тези момичета им предстоят много добри дни, както се случи с Dido, след като рапърът ползва неин семпъл в Stan.

Краят на албума (или поне на неговата истинска същност) е песен, наречена Evil Twin. Дали Маршал Медърс няма наистина зъл близнак? Или пък Eminem е нещо повече от Доктор Джекил и Мистър Хайд, добавяйки и трети, и четвърти образ към своята сложна личност?

При всички положения The Marshall Mathers LP 2 е 100% Eminem и албумът представя истинския Маршал Медърс - този, който през 2013 г. видя дъщеря си кралица на бала, но и този, който отново е в супер форма и пак е забил въображаемия си флаг на музикалния връх.


Сподели.