EMI заведе дело срещу създателите на Def Jam Rapstar за над $8 млн.

Pinterest LinkedIn +

Британската мултинационална звукозаписна компания EMI – четвъртата най-голяма в света, е завела дело срещу 4mm Games и Terminal Reality, обвинявайки двете гейм компании в неправомерното използване на над 50 песни в играта Def Jam Rapstar, издадена за Xbox 360, PS3 и Wii в края на 2010 г.

Както подсказва заглавието й, Def Jam Rapstar е ориентирана към феновете на хип-хоп музиката, предоставяйки им възможността да рапират върху редица популярни парчета.

Съгласно внесения от EMI иск, в Def Jam Rapstar са използвани парчета на артисти като Kanye West, DMX и Lil Wayne, за които създателите на играта е трябвало да изискат и получат лиценз както от Def Jam (собственост на UMG), така и от EMI, което не са сторили, въпреки че EMI – частичен собственик на правата на въпросните парчета (в някои случаи само на 10 или 16% от тях, например заради включения в тях семпъл на друг артист), са се свързали с 4mm Games и Terminal Reality в тази връзка.

Общият брой на песните с нарушени авторски права е 54, като EMI възнамеряват да осъдят обвиняемите на компенсации в размер на $150 000 на песен или общо над $8 млн.

Музикалната компания има претенции и към процент от нетните печалби от играта, чиято стойност към момента не е известна, а освен за нарушени авторски права, обвинява 4mm Games и Terminal Reality и в нарушаване на сродните им права, тъй като в Караоке режим играещите Def Jam Rapstar могат не само да рапират върху симбек, но да споделят изпълненията си онлайн.

Предстои да стане ясно, дали при това положение 4mm Games и Terminal Reality ще реализират намеренията си да създадат продължение на Def Jam Rapstar.

Сподели.