Елисавета Станева - Концерти за виола

Pinterest LinkedIn +

В новия албум на Елисавета Станева "Концерти за виола" са включени произведения от Хофмайстер, Телеман и Щамиц. Те са сред най-важните от репертоара на инструмента виола.

Елисавета Станева е сред вече утвърдените виолисти на световната сцена. Новаторският й подход я провокира да запише и издаде някой произведения, като тези на Хофмайстер и Телеман, които не са издавани досега в България.

В записите на диска участват още Илиана Тодорова - Байчева - басо континуо и Тракийския камерен оркестър. Диригент на записите е Найден Тодоров.

Виолистката е родена в Пловдив и завършва музикалното училище там. Продължава образованието си в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" и Университета по музика във Виена. Посещава многобройни майсторски класове при Табеа Цимерман, Томас Рибл, Михаел Кугел и Диемут Попен.

От 2001 г. е водач на виолите във Филхармоничния оркестър на операта в Грац (Австрия). Освен ангажиментите й, свързани с оркестъра, тя концертира също като солист и участва в състава на различни камерни формации в Европа и САЩ. Носителка е на престижни награди: на японската Фондация Нипон, наградата OESTIG за отлична интерпретация на съвременна австрийска музика и др.


Траклист:

Hoffmeister (Franz Anton) - Concerto for Viola and Orchestra in D major
1. Allegro
2. Adagio
3. Rondo

Stamitz (Karl) - Concerto for viola and Orchestra in D major op.1
4. Allegro
5. Andante moderato
6. Rondo

Telemann (Georg Philipp) - Concerto for violaq Strings and Basso continuo in G major
7. Largo
8. Allegro
9. Andante
10. Presto

Разпространява Гега Ню
Сподели.