Елица Тодорова, или където фолклорът среща модерното звучене

Pinterest LinkedIn +

Българската фолклорна музика е далеч от комерсиалността на хип-хоп, поп и чалга жанровете. За щастие все още има изпълнители, които правят всичко възможно да популяризират народната ни музика както в България, така и отвъд границите на държавата.

Една от най-изявените изпълнителки, които допринасят за това, е Елица Тодорова – народна певица и перкусионистка, която заедно със Стоян Янкулов-Стунджи ни представи на международния музикален фестивал Евровизия през 2007 г.

Елица е родена през 1977 г. във Варна, където започва музикалното си образование в училище "Добри Христов" със специалност ударни инструменти. Няколко години по-късно тя взема диплома и от музикалното училище "Филип Кутев" в Котел със специалност народно пеене.

Започнатото в гимназията изпълнителката продължава в Националната музикална академия "Панчо Владигеров" в София, където се специализира в ударните инструменти, станали нейна запазена марка.
Заради любовта си към различните видове инструменти през годините тя изпробва всякакви ударни инструменти и перкусии - като се започне от по-разпространените барабани, тарамбуки и маракаси и се стигне до ластра, гуиро и дръмбой, на който е кръстена и групата й със Стунджи.

Наученото в училище и в музикалната академия Елица Тодорова прилага на практика в музиката си. В песните, които създава, независимо дали сама, със Стоян Янкулов или други музиканти, се отличава идеалният баланс между модерното звучене и фолклорните мотиви.

Вероятно най-популярният пример за тази симбиоза е песента "Вода", която става най-големият хит на дуото Дръмбой. През 2007 г. тя единодушно е избрана да представи България на Евровизия и се класира на пето място, което е и най-доброто българско постижение в конкурса до момента.

Успехите обаче не спират след издаването на сингъла. Следва албумът "Вода", който изцяло залага на вече утвърдения с едноименната песен микс от народни песни и перкусии. В изданието са включени общо 15 композиции, включително синглите "Земя", "Огън", "Вятър" и "Космос".


Една година по-късно, през 2011 г., със Стоян Янкулов продължават да издават нова музика - песните "Светлина", "Слънце", "Молитва" и "Еднорог".

Освен с приятеля си от Дръмбой Елица Тодорова работи и с още много музиканти, както български така и чужди, сред които Иво Папазов, Теодосий Спасов, Арабел фон Караян и др.

Шест години след успешното си представяне на Евровизия Елица Тодорова заедно със Стоян Янкулов са избрани отново от комисия на БНТ да представят страната ни Евровизия 2013 в Малмьо, Швеция.

За конкурса дуетът трябва да представи на избралото ги жури пет нови песни, като три от тях ще бъдат селектирани и представени за гласуване в страната, а събралата най-много гласове композиция ще представи България на международния форум.

Независимо от представянето на българите на конкурса обаче безспорно Елица Тодорова ще продължи да се бори за съхраняване на фолклорните традиции на българите и в същото време да ги популяризира чрез смесването им с модерните ритми, станали основа на българската музика в началото на 21-ви век.

Гледай видео с Елица Тодорова>>

Сподели.