Електрическият Pininfarina Battista е готов и ще предлага 1900 к.с.

Pinterest LinkedIn +

"Pininfarina" е готова със своя електрически хиперавтомобил Battista. Компанията представи нови кадри на хиперколата, която ще направи своя официален дебют по време на Седмицата на автомобилите в Монтерей в средата на този месец, съобщава "Autocar".

Дизайнът на Battista изглежда сходен като с този на прототипа, но има много преработки, най-вече от гледна точка на аеродинамиката. Колата в момента е в процес на пълни тестове, които се правят със съветите на пилота от Formula 1 и Formula E Ник Хайдфелд.

Според представители на "Pininfarina" Battista ще е най-мощният шосеен автомобил, който някога е произвеждан в Италия. Колата ще има 4 мотора, по един за всяко колело. Общата им мощност ще е 1900 к.с., а пиковият въртящ момент ще е 2300Nm.

От компанията твърдят, че това ще е достатъчно да изстрелва Battista от място до 100 км/ч за "по-малко от 2 секунди", а от място до 300 км/ч ще се стига за 12 сек. Максималната скорост на колата ще е 350 км/ч.

Голяма част от електрическото задвижване на Battista е сходно с това на Rimac C_Two, но производителите твърдят, че има доста технически разлики между двата автомобила. Те казват, че споделените компоненти са между 40% и 50%, но настройките им и всичко останало е коренно различно и това ще се усеща при управлението на автомобилите.

"Pininfarina" ще произведе 150 броя от Battista. Вече има над 30 депозита, като компанията отчита увеличаващ се интерес.

Battista ще е само началото. От "Pininfarina" искат да започнат да произвеждат още два електрически автомобила, които ще са конкуренти на по-евтини спортни модели. Целта на Pininfarina е в рамките на 5 години да започне да продава между 8000 и 10 000 автомобила на година.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.