"Electroplankton" - бъдещето на интерактивната музика

Pinterest LinkedIn +

Прилича на игра, играе се на преносим плеър и е дело на Nintendo, но според своя създател, не е видеоигра. Нещо повече, според същия най-новата играчка за Nintendo DS - "Electroplankton", е изкуство. Нещо, което повечето видеоигри не са.

"Ако трябва да го опиша на хора, които обичат музиката, бих казал, че Electroplankton е бъдещето на интерактивната музика", казва създателят на програмата, Toshio Iwai.
 
"На тези пък, които нямат интерес към музиката, бих го описал като нещо забавно, едно ново преживяване."
 
Накратко "Electroplankton" е интерактивно музикално-светлинно шоу (подобно на визуализациите на дигиталните плеъри като Winamp), съвместимо единствено с двойноекранния сензитивен екран на Nintendo DS плеър. Когато анонсира "играта" за първи път, президентът на Nintendo, Satoru Iwata, я описа като "средство да бъде видяна музиката".
 
"Думата "игра" има много тесен смисъл", казва Iwai. "Ако нарека "Electroplankton" игра, хората ще си помислят, че става дума за нещо, при което отбелязваш точки, голове и пр. Така че според мен това не е игра. Е, нямам нищо против определение от сорта на "една от онези игри във футуристичен стил".
 
Toshio Iwai е определян като "интерактивен медиен артист"; негови "дигитални инсталации" красят стените в не един японски музей. В областта на синтеза между играта и музиката работи отдавна - през 1987 г. създава за Nintendo "Otocky" - шутър, при който чрез произвеждането на изстрели се създава музика. Автор е на неиздадената "Sound Fantasy" за Super Nintendo, която определя като "софтуер за музика и рисуване" и множество заглавия за компютър и плейстейшън.
 
Вдъхновение за създаването на "Electroplankton" Iwai намира в микроскопа, с който си играел като дете.
 
"Докато обмислях идеите за нов софтуер за Nintendo DS, осъзнах до каква степен Nintendo DS прилича на микроскоп", казва творецът.  "Двата екрана са лупите и предметното стъкло на микроскопа, а стайлър моливът - пинцетите. Тогава ми хрумна идеята да създам дигитален планктон, който да реагира на докосването на стайлър молива със светлина и звуци."
 
Първоначално създава "Electroplankton" на компютър, след което в екип с разработчиците на Nintendo преработва програмата за DS. Името му дори е изписано на кутията на програмата - нещо, което не се е случвало дори на Shigeru Miyamoto - най-великият творец от лагера на Nintendo за последните 20 години.
 
DS, едно от революционните изобретения на Nintendo
 
"Electroplankton" включва 10 мода, всеки от които базиран на избора измежду няколко вида неподлежащ на описание сияещ планктон, носещ имена като Nanocarp и Lumiloop. Чрез докосване на дисплея, пляскане с ръце или дори дихание във вградения в DS микрофон, играчът може да накара малкото създание да извършва всевъзможни движения, като преобръщане във всички посоки, подскоци или рикошети, всяко от които произвежда различен звук. Основният замисъл е чрез съприкосновението на планктона с обитателите на морския свят, в който плува, да се твори музика.
 
Планктонът Tracy например се движи по линиите, изрисувани преди това върху дисплея, като звуците, които издава, са подчинени на точните координати на тези линии. Скоростта, с която са изрисувани тези линии пък определя количеството ноти, които той ще възпроизведе. Според цвета си различните Tracy-та звучат с различна бленда.
 
 
 
Планктонът Hanenbow пък автоматично се стартира от листо, "паднало" в дъното на DS дисплея към върха на дърво. Накланяйки короната му в най-различни посоки юзърът кара Hanenbow да отскача от листата й, като всеки отскок произвежда различен звук. Идеалният патерн изпраща планктона надолу по спирала от листа, като съприкосновението му с всяко от тях отговаря на различна нотна височина и прилича на глис по пластините на ксилофон.
 
Въпреки иновативността си и за да докаже, че не всичко, което се играе на DS, става хит, засега "Electroplankton" не може да се похвали с невиждан успех в Япония. Множество потребители изтъкват, че цената на програмата трябва да е по-ниска от тази на традиционните игри за DS. В САЩ "Electroplankton" започва да се продава от тази седмица на цената на стандартна DS игра, но само онлайн и в Рокфелер центъра в Ню Йорк, където се намира основното търговско представителство на Nintendo.
 
Демонстрации и множество видеофилми за създаването на Elektroplankton, развитието на музикалния гейм софтуер пред годините, както и характеристика на всички видове планктон са публикувани в официалния сайт на играта: http://electroplankton.com/
Сподели.