Electronic Entertainment Expo 2011: Най-доброто предстои!

Pinterest LinkedIn +

Е, не беше най-запомнящото се Е3 в историята. Дори не беше и в топ 10 на най-запомнящите се геймърски експота, честно казано. Логично експо на застоя, внимателните "залози на сигурно" и практически един ключов анонс (който честно казано не беше голяма изненада сам по себе си).

Въпреки това Electronic Entertainment Expo 2011 не изневери на себе си – то беше по-шумно, бляскаво и мащабно от всякога. Под купола на култовия L.A. Convention Center за 15-ти път си дадоха среща най-големите имена на гейминг сцената, за да покажат новите си игрални заглавия, да се похвалят с постигнатото и да очертаят бъдещето на електронните развлечения.

Всъщност E3 2011 беше едно много... предвидимо E3. Подобно на голямо гейм огледало, то ясно отразяваше кривата физиономия на световната финансова криза и влиянието й върху любимата ни гейм индустрия.


Особено видими ефектите (или по-скоро дефектите) от нея проличаха по време на пресконференциите на триото "Големи" - Sony, Microsoft, Nintendo. Точно там най-ясно се видя, че E3 2011 (респективно годината, която го следва) ще бъде Експо на статуквото - на запазването на позиции, на бавните, предпазливи, внимателни стъпки в стил "да заложим на сигурно".

Факт – 2010 година не беше особено щастлива за Sony и Microsoft (особено за Sony). И двете компании получиха някои доста неприятни удари под кръста, а продажбите им далеч не отговориха на очакванията.


Kinect с мъка си пробиваше път през индиферентната маса хардкор играчи, а за т.нар. "кежуъл" аудитория така и не успя да възпроизведе желания "УАУ!" ефект в стила на Nintendo Wii при първата му поява.

В лагера на PlayStation пък си имаха други проблеми. Конзолата беше буквално разкостена от хакерите и от гейм платформата с най-високо ниво на сигурност и защита, буквално за една нощ, се превърна в най-уязвимата за пиратите.

Дори Nintendo (на които през последните няколко години дежурно им се разминава) не завършиха 2010-та с усмивки. Старта на новата им хандхелд конзола беше труден, а новият Nintendo 3DS не успя да се пласира в предварително планираните обеми.


В този ред на мисли не е чудно, че презентациите на отминалото Е3 2011 бяха подчертано предпазливи, изпълнени със "сигурни" залози – издържани в духа на типичната бизнес мантра "минимум разходи – максимум възвръщаемост".

Ясен израз на тази тенденция бяха нетипично многото анонсирани римейкове на стари заглавия – от неща като HD версия на оригиналното Halo (игра вече навършила повече от 10 години), през заявки за преиздаване на God of War, но в 3D, до "юбилейни" Zelda пакети и куп "стари шлагери на нов глас" – от Silent Hill, през Metal Gear Solid до Zone of the Enders, но във варианти с повишена резолюция и козметични подобрения.

Игрите

Естествено те заемаха централно място на Е3 2011. Така де, за геймърско експо говорим все пак.

Макар, че анонсите на нови и вълнуващи заглавия далеч не бяха толкова много, колкото всички ние бихме искали, все пак селекцията не беше зле. В лагера Microsoft показаха новата Tomb Raider игра. Тя отново ще е дело на магьосниците от Crystal Dynamics (Legacy of Kain) и ще проследява предисторията на поредицата - превръщането на култовата Лара Крофт от обикновено богато момиче в запалена по древните тайни и археологията авантюристка.


Друго интересно - Kinect беше навсякъде. От гласов контрол във финалната част от sci-fi опуса на BioWare – Mass Effect 3, през нов Star Wars екшън с motion контрол, до забавни кежуъл игрички за масовата публика като Kinect Disneyland Adventures.

Хардуера

Sony пък за втора поредна година заложиха на две неща – PlayStation Move и 3D. От една страна, вече почти няма PS3 игра, която да не предлага поддръжка на моушън контролера на едно или друго ниво, а от друга – компанията явно осъзнава, че 3D ефектите са много скъпо хоби. Именно в опит да донесе 3D до масите, Sony пускат интересен PlayStation брандиран комплект.


Той ще включва 24-инчов Full HD 3D монитор, активни LCD очила и копие от играта Resistance 3 – всичко на цена от $499. Дисплеят ще има уникална функция, позволяваща на двама играчи, които се забавляват заедно, да виждат 3D картина, но под различен ъгъл в зависимост от това дали са разположени вляво или вдясно спрямо екрана. За целта, разбира се, и двамата трябва да носят активни 3D очила.


Отделно видяхме нови кадри от невероятния Uncharted 3: Drake's Deception (с акцент върху уникалния мултиплейър режим на играта), както и геймплей презентация на Resistance 3. Интересен беше и проектът Dust 514, който ще се опита да обедини две до момента несъвместими (дори враждуващи) игрални платформи – PlayStation 3 и PC. Става дума за екшън игра, която ще свърже конзолата на Sony с необятния ММО свят на една от най-популярните онлайн РС игри – EVE Online.

В рамките на пресконференцията на Sony видяхме кадри и от друга дългоочаквана игра – новия Bioshock Infinite, който от ден на ден изглежда все по-впечатляващо.


На финала Sony уточниха и цените на Vita (новото и вече официално име на наследника на PlayStation Portable) - $249.99 за версия без 3G поддръжка и $299.99 за модела с 3G. Що се отнася до стартовия пакет заглавия, които ще се предлагат заедно с новата конзола (и които ще са от съществено значение за успеха или провала й), са ексклузивна Uncharted игра (Golden Abyss), както и Bioshock проект на Irrational Games, разработван специално за Vita.

Гвоздеят на програмата

Естествено – новото Wii. Именно то беше голямата (макар и до някъде очаквана) изненада на тазгодишното експо. Стана ясно, че тайнственият Project Café всъщност е (Wii U) – комбинация от сравнително стандартен хардуер (многоядрен IBM процесор, графично решение с AMD Radeon дизайн, разработено специално за Wii U, вградена флаш памет и опция за разширяването й с помощта на SD карти и/или външен USB твърд диск, оптично устройство, собствена разработка на Nintendo с капацитет на дисковете до 25 GB, HDMI изход) и уникален гейм контролер. Той наподобява на 6.2-инчов таблет със сензорен дисплей, вградени говорители, жироскоп, акселерометър, камера, микрофон и традиционните D-pad и два аналогови стика.


Що се отнася до гейм презентациите – там нещата бяха една идея по-постни от обикновено – Wii U засенчи всичко останало. Все пак Nintendo не пропуснаха да зарадват феновете си с нови издания на редица добре познати игрални серии – поредната Legend of Zelda (Skyward Sword), MarioKart, Starfox 3D, Super Mario 3D, Kid Icarus Uprising и Luigi's Mansion 2 за портативния 3DS. Пак за миниатюрното триизмерно чудо ще видим и по-хардкор заглавия като Resident Evil, Ace Combat 3D, Tekken 3D и, разбира се, Metal Gear Solid Snake Eater.

Финал

Е, това беше! Поредното Е3 мина и замина. Честно казано трудно ще го запомним с нещо друго освен с анонса на Wii U, a и той милият повече приличаше на така наречените "хартиени" анонси – почти нищо не видяхме от новата конзола освен 1-2 чисто технически демонстрации. Самата тя ще види бял свят едва през 2012 г., а дори самите Nintendo признават, че са още много далеч от финалната линия и по време на презентацията са използвали видео материал от игри за PlayStation 3 и Xbox 360.


Все пак интересно имаше, но то определено не беше изненада. Въпреки това, E3 2011 си свърши работата в това отношение, загрявайки ни порядъчно за задаващите се Uncharted 3, Resistance 3, Tomb Raider, Mass Effect 3, Legend of Zelda Skyward Sword, The Elders Scrolls V: Skyrim и още, и още. Едно е сигурно – няма да скучаем до следващото Е3 през 2012!


Сподели.