Екопротестиращи в Лувъра заляха Мона Лиза със супа (ВИДЕО)

Pinterest LinkedIn +

Еко-вандали хвърлиха супа върху Мона Лиза в Лувъра в Париж днес.

Две жени тази сутрин хвърлиха кутии с доматена супа по бронираните стъкла, защитаващи известната картина на Леонардо да Винчи.

След това протестиращите минаха под огражденията, които пазят популярната картина и си показаха тениските, на които пише Riposte Alimentaire (от френски „Хранителна съпротива“ – името на групировката).

Персоналът на Лувъра се засуети, но бързо реагира и донесе големи защитни екрани, с които да закрият омърсеното пространство, след което помолиха всички присъстващи да напуснат.

Екопротестиращите са част от така нареченото движение A22 - сбор от протестни групи в 12 страни по света. Двете жени настояват за правото на „здравословна и устойчива храна“, каза журналист от AFP.

Мона Лиза е една от най-ценните картини в света и държи световния рекорд на Гинес за най-висока застрахователна оценка - от 100 милиона долара през 1962 г. – до около 1 милиард долара днес.

„Riposte Alimentaire“ пое отговорност за атаката, която се случи около 10 сутринта (френско време), и идентифицира активистите като 24-годишната Саша и Мари-Жулиет, на 63.

От Лувъра са споделили пред MailOnline, че "не са нанесени щети на картината, която е била защитена под бронирано стъкло още от 2005 г.".


Сподели.