Ейми Уайнхаус се върна в топ 10 на Billboard 200, Адел на крачка от нов рекорд

Pinterest LinkedIn +

По-малко от 48 часа след новината за смъртта на Ейми Уайнхаус (Amy Winehouse), продажбите на двата й студийни албума в САЩ са скочили с между 3000 и 4000%, осигурявайки на британската соул звезда девето място в актуалното издание на Billboard 200 с Back to Black и 57-мо - с дебютния Frank, който датира от 2004 г.

Уайнхаус, която през 2007 г. получи шест номинации за Грами за Back to Black и "осребри" пет от тях, дебютира посмъртно в официалната класация за албуми и с издадения единствено в дигитален формат още през 2008 г. EP запис Back to Black: B-Sides, който е поставен на 152-ро място с 3000 продадени копия (в седмицата преди смъртта й, от този рилийз не е било закупено нито едно).

Името на мултиплатинената изпълнителка присъства и в актуалното издание на класацията Digital Songs - нейният най-голям хит, Rehab, се завърна в нея директно под No.46 с 38 000 продадени копия.

Сред новите заглавия, дебютиращи директно в Топ 10 на текущия чарт, са две рок групи - 3 Doors Down стартират под No.3 с Time of My Life, пропускайки да направят хеттрик от No.1 дебюти в Billboard 200, и 311, чийто десети студиен албум Universal Pulse е поставен на седмо място.

Същевременно още една крачка по-близо до следващия си рекорд се приближи друга британска звезда – Адел (Adele), споделила наскоро в своя блог, че дължи кариерата си на Уайнхаус, "която павира пътя за артистите като мен". Вторият студиен албум на 23-годишната изпълнителка, 21, отново е бил най-продаваният запис в САЩ, след като миналата седмица отстъпи лидерството си на кънтри звездата Блейк Шелтън и новия му албум Red River Blue.

С 11 непоследователни седмици под No.1 в актива си и седмични продажби от над 70 000 копия, Адел има реални шансове още другата седмица да изравни постижението на Сантана и Аланис Морисет (Alanis Morissette), прекарали рекордните 12 седмици под No.1 в Billboard 200 в края на 90-те години на миналия век.

Сподели.