Dust: An Elysian Tail

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън-приключение Година: 2013 Разработва: Humble Hearts Games Издава: Microsoft Studios Платформа: PC | Xb360

През последното десетилетие инди геймингът постигна много. Благодарение на инициативи като Xbox Live Arcade, Steam, a по-късно и Kickstarter, станаха възможни десетки, дори стотици страхотни проекти на малки независими студия.

Макар и далеч от мащабите, ресурсите и бюджетите на големите трипъл А игри, заглавия като Bastion, Limbo, Trine, Shank, Path of a Ninja, Braid и още, и още предложиха на геймърите неща, които по-големите им и скъпи събратя някак загърбиха през годините: вълнението от новото, оригиналното, креативното; иновативни геймплейни концепции, стремеж към експеримент и революционно разчупване на жанровите клишета.

Неотдавна благодарение на една от най-старите платформи за разпространение на подобен род инди проекти (Live Arcade) получихме още една такава игра. Нейното име е Dust: An Elysian Tail и е дело на малкото студио Humble Hearts.

От жанрова гледна точка Dust e повече или по-малко типичен представител на така наречените 2D side scroller екшън-приключения, т.е. игра, в която действието се развива в една двуизмерна плоскост.

В нея поемате ролята на Dust - малко странен герой (прилича донякъде на Ratchet от Ratchet & Clank, но с широкопола китайска плетена шапка на главата), който е изгубил паметта си. И макар да няма спомени, той има Мисия с голямо М и тя е да опази света на Фалана от ужасна катастрофа.

На помощ му се притичат мистичен древен меч със собствено мнение (Blade of Ahrah) и неговият пазител – симпатична гадинка на име Fidget, която прилича на кръстоска между плашлива катерица и пеперудена фея.

Макар да звучи малко странно, именно това е една от най-ярките отличителни черти на An Elysian Tail – изключително оригиналният подход по отношение на визията, атмосферата и цялостната арт концепция на играта. Отличаваща се с рисувани на ръка декори и персонажи с подчертано "анимационно" излъчване, Dust е едновременно забавна, шарена и изумително красива.

Що се отнася до геймплейния й аспект – там нещата са една идея по-спорни. От една страна бойната система, която предлага играта, е доста интересна и включва оригинално съчетание на комбо уменията на Dust с меча и дистанционните магически атаки на Fidget.

За да направят нещата още по-интересни, Humble Hearts са прибавили и ролеви елемент, свързан с трупане на точки опит от сражения и изпълнение на куестове и развитие на уменията на двамата герои.

За съжаление въпреки това в екшън измерението си An Elysian Tail не предлага достатъчно разнообразие и докато през първия час или два взаимодействието между Dust и Fidget изглежда интересно, с напредъка ви в играта битките ще започнат да ви се струват доста повтаряеми.

За щастие, този си недостатък An Elysian Tail компенсира с доста находчив и интелигентен дизайн на нивата. Макар да изглеждат двуизмерни, те далеч не са толкова "плоски", колкото вероятно ще ви се стори на пръв поглед.

Още повече, че често ще се натъквате на локации, до които героят ви просто не може да достигне при първото си преминаване през съответното ниво. Когато обаче с придвижването си напред той се сдобие с ново специално умение, тези местности стават достъпни, а с това и примамливите съкровища, които обикновено крият те.

Този аспект на играта поддържа интереса жив и ще е много по-силен мотив да продължите напред, а след това да се върнете назад и пак напред, отколкото, да речем, доста клишираната и некриеща изненади история за Dust и неговите опити да възвърне изгубените си спомени.

В крайна сметка макар да има някои дребни слабости, Dust: An Elysian Tail е прекрасен пример за това колко много може да бъде постигнато с малко ресурси, но изобилие от талант, желание и креативност.


Сподели.