Духовният наследник на S.T.A.L.K.E.R., Areal, успя в Kickstarter с помощта на феновете и на… Владимир Путин

Pinterest LinkedIn +

След като от самото начало се сблъска със сериозни изпитания, в това число обвинения в изфабрикувана идентичност и сериозна активност от страна на група потребители, определени като "тролове", кампанията на Areal в Kickstarter в крайна сметка се увенча с успех.

Три дни преди изтичането й сумата от $50 000, потърсена от украинското независимо студио West Games за реализацията на Areal, бе събрана и дори нахвърлена с над $10 000. Само преди седмица перспективите пред Areal далеч не бяха обещаващи, а събраните средства бяха от порядъка на 35 000 долара. Присъединяването на Алексей Ситянов, направил име с GSC Game World и Vostok, и публикуването на нов геймплей трейлър са вероятните причини, обясняващи съживяването на кампанията, отразена от редица медии, включително от Forbes, в компрометиращ West Games тон.

Конфронтацията между руски и украински потребители в коментарната форма в страницата на играта в Kickstarter също не направи добра реклама на Areal. В въпреки това завършването й във вида, предвиден от West Games при осигуряване на въпросния бюджет от $50 000, явно ще бъде възможно.

Споменатият по-горе Алексей Ситянов бе главен дизайнер и сценарист на S.T.A.L.K.E.R., както и на Survarium (free-to-play MMO игра, инспирирана от S.T.A.L.K.E.R., разработвана от Vostok Games за PC). Сега той е част от West Games, в чиито редици влизат и други ветерани, работили по постапокалиптичната сървайвъл хорър шутър поредица S.T.A.L.K.E.R., в качеството си на продуцент на Areal. Ръководител на дизайнерите е колегата му Юрий Негробов от GSC Game World, който бе сред главните действащи лица в разработката на всички S.T.A.L.K.E.R. игри.


Фактът, че напук на масираната атака срещу кампанията на Areal в Kickstarter тя бе реализирана успешно, не е най-странното обстоятелство около играта. В своя ъпдейт #22 разработчиците споделиха с поддръжниците си сканирано копие на писмо, изпратено до електронния имейл на West Games, чийто автор се представя не за кого да е, а за самия президент на Русия Владимир Путин.
В него се казва, че лидерът на страната е фен на игрите в този жанр, подобно на дъщеря си, която дори е подкрепила кампанията на Areal в Kickstarter, и че президентът на West Games – Евгений Ким, до когото е адресирано писмото, е добре дошъл в Кремъл, за да поиграят и обсъдят някои важни за обществото теми като например интересите на младите хора в Русия.

Ако някакви други спънки не възпрепятстват нормалната работа на West Games, Areal – шутър с отворен свят и постапокалиптичен сюжет – ще излезе за Windows, Linux, Mac, PS4, Wii U и Xbox One през есента на 2015 година.Сподели.