Духът на Мери Блеър - легендата на Disney, преобрази Google с рисуван Doodle

Pinterest LinkedIn +

Стогодишнината от рождението на американската художничка Мери Блеър (Mary Blair) е поводът за поредната Doodle вариация на Google, която краси логото на най-експлоатираната машина за търсене в мрежата на 21 октомври 2011 гoдина.

Удостоена с титлата "Легенда на Дисни" през 1991 година - 13 години след смъртта й през 1978 г., Мери Блеър е възпитаничка на престижния Chouinard Art Institute в Лос Анджелис. Кариерата й в кино индустрията и по-конкретно в продукцията на анимационни филми започва в средата на 30-те години на миналия век. През 1940 г. първо съпругът й – художникът Лий Евърет Блеър, а скоро след това и самата Мери, започват работа в студиото на Уолт Дисни, с когото година по-късно предприемат пътешествие в Южна Америка.

По време на пътуването, съпрузите работят по концептуалния арт на пълнометражните анимационни ленти Saludos Amigos и The Three Caballeros. До края на това десетилетие тя работи още по широкоекранните продукции Song of the South и So Dear to My Heart, които съчетават игрално кино с анимация, а в периода 1950 – 1953 г. участва в създаването на класиките Cinderella ("Пепеляшка", 1950), Alice in Wonderland ("Алиса в страната на чудесата" 1951) и Peter Pan ("Питър Пан", 1953), като междувременно успява да завърши и няколко късометражни филма.

След края на продукцията на "Питър Пан", Мери Блеър прекратява договора си с Disney и започва работа като графичен дизайнер на свободна практика и илюстратор, създавайки рекламните кампании на компании като Nabisco, Pepsodent, Maxwell House, Beatrice Foods и др. В този период тя илюстрира няколко от книгите от детската поредица Little Golden Books на Simon & Schuster, които до ден-днешен неизменно са в тираж.

По настояване на Уолт Дисни, който особено много цени стила й на съчетаване на цветовете, в началото на 60-те Блеър започва работа по атракциона It's a Small World, който днес може да бъде видян във всеки от комплексите Walt Disney Parks and Resorts, а през 1967 г. изрисува със стенописи входния коридор на футуристичния Tomorrowland. Неин е дизайнът и на 27-метровия стенопис в хотела към Contemporary Resort в Walt Disney World, завършен непосредствено преди откриването му през 1971 година.

Мери Блеър умира на 26 юли 1978 г. от мозъчен кръвоизлив. През 1996 г. ASIFA-Hollywood я удостоява посмъртно с наградата на името на Уинзър Маккей за изключителен принос към анимационното кино.

Сподели.