Драгомир Драганов: "Звездите ни се страхуват от Евровизия"

Pinterest LinkedIn +

На 24 януари се състоя полуфиналът на "Българската песен на Евровизия 2009", който отличи изпълненията на Нора от Music Idol 2, Графа, Дани Милев, Красимир Аврамов и др. Големият победител в конкурса, който ще представи страната ни в Москва, ще стане ясен на 21 февруари.

Avtora.com се свърза с водещия на "Българската песен на Евровизия" - Драгомир Драганов, за да потърси мнението му относно противоречивите коментари на много родни музиканти по адрес на конкурса.


Любомила Бучинска: Как вие лично възприемате конкурса "Евровизия"?

Драгомир Драганов: За момента това е най-високата сцена, на която могат да стъпят българските музиканти. Защото не става въпрос за "турнета в залички" пред български емигранти, с които всеки един певец може да се похвали, а изяви на голяма сцена пред медии, пред огромна тв аудитория.

Например, миналата година финалът в Белград се отразяваше от 120 телевизии и българските музиканти трябва да гледат на участието си в конкурса като битка за уникалния шанс да стъпят на една изключително висока европейска сцена. Без значение какви коментари има, включително и извън България, за този конкурс.

.: Тези коментари са свързани най-вече с геополитическите принципи, по които се избират победителите.

Драгомир Драганов: Да, и това никой не може да го отрече. Факт е, че политическите процеси в съответните държави имат огромен световен отзвук.

Например, аз по никакъв начин не бих се учудил, ако тази година заложим на това, че ще спечели Грузия. Защото за целия свят Грузия е една рана, една болка и по някакъв начин общественото внимание е насочено към нея.

И участие на Грузия в Евровизия с адекватен и качествен представител, може спокойно да осигури на страната първото място. Това има смисъл да бъде анализирано, когато говорим сериозно за Евровизия, а не просто празни приказки.

.: Доколко политиката е свързана с "Евровизия"?

Драгомир Драганов: Страшно много. Но едното няма общо с другото, т.е с реалния шанс един изпълнител да бъде забелязан. Евровизия носи популярност, която един изпълнител, независимо от крайния резултат, може да използва за себе си. Създава невероятни контакти.

Защото иначе ние стоим тук, всеки в кошарката си, с предварително преразпределените за 10 години напред, награди. А трябва да се възползваме от шанса, който дава Евровизия - да бъдем забелязани, да бъдем оценени, да стане ясно, че в България правим съвременна модерна музика.

.: И все пак, щом политиката е замесена, музиката не остава ли на заден план?

Драгомир Драганов: Не, когато говорим за самия конкурс, музиката не остава на втори план. Щом, въпреки геополитическите принципи, в конкурса продължават да участват страни като Великобритания, Испания, Франция, значи музиката в никакъв случай не остава на заден план.

.: Какво й липсва на България, за да се класира в тройката финалисти на конкурса?

Драгомир Драганов: Ние нямаме стратегия, нямаме лоби. Например Стоян и Елица безспорно са най-успешното ни участие, защото са абсолютно различни от всичко останало, което излиза на сцената на Евровизия. Но ние не можем всяка година да пращаме тях, а и не трябва да търсим нещо, което да прилича на тях.

От друга страна, изпълненията, които предлагаме, са прекалено съобразени с някакви тенденции. Защото ние все гледаме песента да прилича на някой световен хит.


Снимка: Avtora.com

.: Какво мислите за коментарите, че "Българската песен на Евровизия" е несериозен и комерсиален конкурс?

Драгомир Драганов: Да, не е достатъчно сериозен, заради самочувствието на нашите изпълнители, които се страхуват от конкуренция помежду си. Когато Миро, Мария Илиева, Любо от Те, БТР, когато всички тези, които наистина са най-актуалните имена, излязат открито да се конкурират помежду си, тогава няма да има задкулисни игри, тогава аматьорите ще избягат и няма да си помислят, че могат да излязат на сцената на Евровизия.

.: А каква е причината, според вас, тези имена, които споменахте, да не участват в конкурса?

Драгомир Драганов: Защото са спокойни с това, което имат. Те имат своята слава в България, имат своите фенове. Както се казва - "по-добре първи на село, отколкото последен в града". А това е смърт за всички, които се занимават с изкуство въобще. В момента, в който това става твой принцип, те убива, унищожава.

Например, ние имаме Нина Николина и Калин Вельов, които предлагат палаво-закачлива музика с латино елементи, Дони и Нети пък правят повече шоу, в което театърът преобладава, Цецо Елвиса има своята аудитория заради начина, по който влиза в ролята на Елвис Пресли, Любо си има голяма клубна публика, Миро е мега звезда и пее пред 20 хиляди души...За какво им е на тях да се конкурират?! Това е истината.

.: Какво мислите за Music Idol?

Драгомир Драганов: Уникално успешен проект. Няма нищо общо между Евровизия и Music Idol - едното е конкурс за песни, а другото -за певци. Много от участниците в Music Idol се явиха на Евровизия, те прекрасно могат да изпълнят песен на Марги Хранова, но не могат да изпеят авторска песен. Защото като певци безспорно имат качества, но няма кой да им напише хубава песен, нито пък те могат да се представят като самите себе си.

Защото едно е да имитираш някого, съвсем друго е да имаш собствен образ, да присъстваш лично в това, което правиш. Освен това, няма кой да пише песни. Няма добри млади български композитори нито текстописци, особено такива, които могат да пишат на английски език.

.: Според вас, има ли реален интерес от страна на зрителите към "Българската песен на Евровизия"?

Драгомир Драганов: Нямам представа, защото реално никой в България не може да даде истински рейтинг. Мен, например, никога никой не ме питал какво гледам и никога досега не съм ставал обект на подобно проучване. Не е само в това въпросът, защото интересът идва и от страна на медиите. Никой не пише за песните, пише се само за певците, а пак повтарям, това не е конкурс за певци, това е конурс за песни.

.: Законно ли протича гласуването тази година?

Драгомир Драганов: Няма начин да възникнат никакви проблеми, защото тази година сме въвели ограничението - от един телефонен номер могат да бъдат изпратени само 5 sms-a. Ако някой има пари да купи 10 хиляди карти и да изпрати от тях по пет съобщения и ако има физическото време да го направи, нека го направи. Но това е максимално изчистения регламент.

.: Как приемате обидите, които отнася БНТ заради Евровизия?

Драгомир Драганов: Чета навсякъде в интернет форумите ужасни изказвания от хора, които открито плюят БНТ. Затова, което правим, ние не заслужаваме хули, ние заслужаваме похвала.

Споменахме Music Idol, това е формат, зад който телевизията, която го излъчва, застава само и единствено с екранното си време. Тя не прави нищо повече за изпълнителите, които печелят. Могат да се дадат страшно много примери за айдъли, които вече са напълно забравени и никой не знае нищо за тях.

Другите телевизии използват форматите като дъвка, употребяват и хвърлят. Евровизия е национална кампания за откриване на нови български песни.

.: Коя от песните, според вас, трябва да представи България на финала?

Драгомир Драганов: Мисля, че тази година имаме наистина добри предложения, в лицето на Поли Генова, Графа, Дани Милев, Нора, Красимир Аврамов. Така че, според мен, можем достойно да представим България.

Интервю: Любомила Бучинска

Сподели.