Dracula: Untold - филмът, който можеше да бъде различен

Pinterest LinkedIn +

Една от най-големите грешки, които някой киноман може да направи, е да отиде с големи очаквания в киното... Всички сме го правили и всички после сме съжалявали за това, нали?

Dracula Untold (Дракула: Неразказан) e филм на режисьора Гари Шор и сценариста Мат Сазама. С участието на Люк Еванс в ролята на Влад Дракула, Сара Гадон като жена му Мирена, Доминик Купър в ролята на султан Мехмед и Чарлз Данс като древен вампир, чието име така и не разбираме.

Идеята, сама по себе си, е повече от чудесна - да видим как Дракула се превръща в чудовището, което всички познаваме и каква е неговата човешка същност.

За съжаление, трейлърите, комбинирани с фантастичната песен Everybody Wants to Rule the World (кавър, който Lorde прави на Tears For Fears), завишиха доста очакванията на киноманите (включително и нашите). 

След като I, Frankenstein (Аз, Франкенщайн) се провали, Dracula: Untold трябваше да е спасението на легендарните чудовища с една различна интерпретация на историята. Оказа се обаче, че преди да спаси другите филми, фентъзи приказката на Гари Шор трябва да спаси самата себе си.

В една алтернативна вселена, в която Люк Еванс не участваше в Dracula: Untold, филмът, без съмнение, щеше да е една от най-лошите ленти на 2014 г. (все още не се знае дали няма да бъде обявена за такава въпреки неговото участие). 

Звездата от The Hobbit (Хобит), Fast and Furious 6 (Бързи и яростни 6) и Immortals (Войната на боговете) притежава нужната харизма, за да изиграе Влад Цепеш. И го прави - доколкото му позволява сценарият, но не колкото заслужава вампирът на вампирите.

Визуално филмът е на средно ниво, но решението на създателите да използват shaky camera е катастрофално. Именно заради това през повечето време можем само да предполагаме какво се случва.

Голямата пробойна във филма обаче е фактът, че в него няма нито достатъчно хорър, за да е привлекателен за феновете на ужасите, нито драма на достатъчно високо ниво, за да ни накара да изпитаме някаква симпатия към персонажите. 

Ако съдим по финала на Dracula Untold, е много вероятно да видим продължение, което може и да надгради над историята. 

За съжаление, неведнъж сме виждали поредици, които стават все по-лоши с всяка следваща част, така че само времето ще покаже кой от двата варианта ще видим.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Сподели.