Downton Abbey

Pinterest LinkedIn +

Изключително красив и всяващ респект, точно като имението, в което се развива действието, Downton Abbey е сериал, който със сигурност ще успее да ви очарова с атмосферата си. Създаден по идея на носителя на Оскар - Джулиан Фелоус (Julian Fellowes), поредицата на ITV може да се похвали не само с перфектен английски стил, личен рекорд в "Книгата на Гинес", но и с впечатляващ актьорски състав начело с Маги Смит (Maggie Smith), Елизабет Макгавърн (Elizabeth McGovern) и Хю Боневил (Hugh Bonneville).

Едно от най-впечатляващите неща в Downton Abbey, освен пищната красота на огромното английско имение, е начинът, по който е пресъздадена епохата. Действието се развива в Англия в началото на XX век и паралелно с взаимоотношенията между персонажите се проследяват и настъпващите по онова време промени в начина на живот. От навлизането на "дребни" промени като електричеството и телефоните в бита, през промяната в начина на мислене до Първата световна война.

Обитателите на имението, през чиито гледни точки са пречупени всички събития, са
достатъчно различни не само като социално положение, но и като личности, за да се получи наистина интересна палитра от характери и взаимоотношения.

Downton abbey е фикционално имение в Йоркшир (Yorkshire), а разкошната сграда, в която се снима, всъщност е Highclere Castle в Хемпшир (Hampshire). По-голямата част от сериала се снима там, само някои от интериорните снимки се правят в студио. Лентата се радва на изключителна популярност не само във Великобритания, а действието през първите два сезона обхваща периода от 1912 до 1920 година.

Идеята:

Ако Donwton Abbey ви напомня на отличения с Оскар филм Gosford Park, причината е, че
негов създател е Джулиан Фелоус (Julian Fellowes), който освен като актьор и продуцент, 
е добре познат на киноманите и като сценарист. Именно Фелоус е сценарист на Gosford Park, а лентата му донесе Оскар за оригинален сценарий. Сред заглавията, чиито сценарии е създал, са и Vanity Fair с Рийз Уидърспун (Reese Witherspoon), отличеният с Оскар Тhe Young Victoria с Емили Блънт (Emily Blunt) и The Tourist с Джони Деп (Johnny Depp) и Анджелина Джоли (Angelina Jolie).

Основната идея в Donwton Abbey е подобна на тази в Gosford Park. Също като филма, 
сериалът проследява едновременно живота на благородниците и на помощния персонал в огромното имение. Естествено, продължителността на поредицата позволява доста по-детайлно развитие на сюжета.

Началото:

Donwton Abbey стартира през септември 2010 г. по ITV в Англия, а през януари 2011 г. - в САЩ, тъй като е съвместна продукция на Carnival Films и WGBH Boston. Пилотният епизод е гледан от над девет милиона зрители във Великобритания, превръщайки се в най-успешния нов сериал през последните няколко години. Еднакво добре е приет както от публиката, така и от критиката.

Героите и звездите:

Семейство Кроули (Crawley family)

Хю Боневил (Hugh Bonneville) е в ролята на графа на Грантъм (Grantham) Робърт Кроули (Robert Crawley). Тъй като няма син, а наследникът му загива при потъването на Титаник, графът се оказва принуден да намери наследник на имотите и титлата си. За съжаление, това няма как да е най-голямата му дъщеря Мери, въпреки че именно това желаят всички в семейството.

За Робърт
Кроули обаче Downton Abbey е нещо много повече от имот, не просто дом на семейството му от поколения, а делото на живота му. Имението е причината да се омъжи за богата наследница, въпреки че е американка и след като става ясно, че имотът ще бъде наследен от далечен роднина, той се опитва да възпита у него същото отношение към Downton Abbey като своето.

Ролята на съпругата му е поверена на номинираната за Оскар Елизабет Макгавърн (Elizabeth McGovern). Американската актриса се присъединява към каста на Downton Abbey като лейди Кора Кроули (Cora Crawley).

Маги Смит (Maggie Smith), която повечето от вас вероятно свързват с ролята й в поредицата Хари Потър, е в ролята на майката на графа, Вайалет Кроули (Violet Crawley). Актрисата беше номинирана за Оскар за изпълнението си в Gosford Park.

Трите дъщери на Робърт Кроули са много различни една от друга и в доста сложни отношения
помежду си, в които често има повече съперничеството, отколкото подкрепа. В ролята на
най-голямата дъщеря - лейди Мери Кроули, е Мишел Докъри (Michelle Dockery), която вероятно сте гледали и в екранизацията по книгата на Тери Пратчет Hogfather.

Ролята на средната дъщеря,
лейди Едит Кроули, е изиграна от Laura Carmichael, която участва и в шпионския екшън Tinker, Tailor, Soldier, Spy. А най-малката от трите, която е може би и най-интересният персонаж - лейди Сибил Кроули, е поверена на Джесика Браун Финдли (Jessica Brown Findlay).

Наследникът на Downton Abbey, Матю Кроули, е далечен братовчед на графа и първоначално подхожда изненадващо скептично към перспективата да наследи титлата и владенията на Робърт Кроули. В тази роля влиза актьорът Дан Стивънс (Dan Stevens).

Персоналът

В огромно имение като Downton Abbey има нужда от хора, които да се грижат за всичко - от
подреждането и паленето на камините, през готвенето, до разпределянето на задачите. Всички те имат своите вълнения, тайни и амбиции и знаят повече от добре какво се случва в живота на семейство Кроули. Дори нещо повече - понякога се намесват пряко в него.


В ролята на иконома на Downton Abbey, господин Карсън, е Джим Картър (Jim Carter), известен и с изпълненията си във филми като Richard III, Shakespeare in Love и The Golden Compass. Партнират му Брендън Койл (Brendan Coyle) в ролята на Джон Бейтс, Joanne Froggatt в ролята на Анна и Allen Leech, когото вероятно свързвате с два други хитови сериала -  Rome и The Tudors.

Историята:

За лорд Кроули Downton Abbey е мисията на живота му, а след като наследникът му загива при
потъването на Титаник, наследник на титлата и имотите му се оказва Матю Кроули. Освен с
приобщаването на бъдещия си наследник към семейството, лорд Кроули трябва да се справи и с трите си темпераментни дъщери, властната си майка и персонала на имението.

Любопитни факти:

Downton Abbey е първият английски сериал, влязъл в Книгата с рекорди на Гинес като най-добре приетото от критиката англоезично телевизионно шоу на годината през 2011 година.

Вторият сезон на Downton Abbey включва и специален коледен епизод (Christmas special), който проследява събитията в имението на Коледа през 1919 година и в началото на 1920 г.

Третият сезон ще стартира през септември 2012 година.


Сподели.