Doom (Doom)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, Чешка Република, 2005, 100'
Режисьор: Андржей Бартовяк
Сценарий: Дейв Калахан, Уесли Стрик
Участват: Скалата, Декстър Флетчър, Карл Ърбън, Росамунд Пайк и други
Фантастика, Ужаси, със субтитри, английски

След поредица от успешни кино екранизации на видео игри (“Resident Evil”, “Tomb Rider”, “Alone in The Dark”) беше въпрос на време продуцентите в Холивуд да посегнат и на играта ”Doom”. Нейната история датира от началото на 90-те, когато, веднага след излизането си на пазара, тя стана абсолютен хит сред геймърите. Ето че години по-късно ”Doom” атакува кино салоните под режисурата на Андржей Бартовяк, който вече доказа себе си като добър екшън режисьор с филмите “Ромео трябва да умре” (2000) и “От люлка до гроб” (2003). Главните роли в този високоскоростен екшън се изпълняват от Дуейн “Скалата” Джонсън (“Кралят -  Скорпион”), Карл Ърбън (“Хрониките на Ридик, “Превъзходството на Борн”) и Росамунд Пайк (Джеймс Бонд - “Винаги ще има утре”).
 
Секретна лаборатория на Марс разработва нещо, за което знае само правителството. На повърхността на планетата са открити древни човешки останки, които могат да помогнат за разгадаване на тайната на човешкото ДНК. Един ден обаче нещо се случва в лабораторията и екипът е намерен убит, изключително насилствено. Специалният отряд за бързо реагиране, начело със Сержанта (Дуейн “Скалата” Джонсън), е изпратен да провери какво става там и ако се налага, да унищожи цялата станция с останалия персонал. На Марс ги посреща доктор Саманта Грим (Росамунд Пайк), която очевидно крие истината за експериментите, които са правени в лабораторията.
 
Саманта се оказва сестра на единия от войниците - Джон (Карл Ърбън), и двамата осезаемо не се радват да се видят, предвид лошото им минало. Разследването започва, но когато командосите започват да умират един след друг, “разкостени” от някакви странни същества, истината излиза наяве. В лабораторията са тествали как влияе 25-тата, липсваща в човешкото тяло хромозома, намерена в останките на древните хора при археологическите разкопки на Марс. Тя е била инжектирана в тестови обекти, които са се превърнали във всичко друго, но не и в човеци.
 
Фрапиращото откритие е, че хромозомата има избирателна активност и влияе само на хора с вродена склонност към насилие. Сержанта осъзнава, че трябва да унищожи целия останал персонал от 79 човека на станцията, преди заразата да се е прехвърлила на Земята. Немарливостта на Пинки (Декстър Флетчър – “Две димящи дула”) - един от стационарните инженери, прави именно това. И касапницата започва с пълна сила и на земната станция.
 
Официален сайт: http://www.doommovie.com
 
 
Сподели.