Документален филм за Витоша открива XVII София Филм Фест

Pinterest LinkedIn +

Документалния филм "Витоша" на режисьора Любомир Младенов за планината, която прави хората свободни и без която животът в столицата би бил съвсем различен, ще открие предстоящото 17-то издание на София Филм Фест, стартиращо на 7 март.

"Идеята за филм за Витоша ми дойде именно като провокация към собствените ми стереотипи – признава режисьорът Любомир Младенов. –  Просто в един хубав момент повярвах, че там е различно, че хората, които тачат и обитават Витоша са различни, и че това за мен ще е необикновена среща. Същевременно протестите в подкрепа на парка, които започнаха преди около 3 години (тогава започнахме и снимките), ми се сториха важни, макар да се събираха по 30 души и никой да не очакваше, че ще се стигне до Орлов мост от лятото на 2012."

Във "Витоша" планината е представена като символ, като място от основно значение в ценностната система на хора като Тома Белев (изпълнителен директор на парка от 2000 до 2012 година), като младите природозащитници, като председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов, чиито усилия са насочени в една-единствена посока – да опазят планината от безумната приватизация, да я съхранят "дива", а не застроена.

"Иска ми се да вярвам, че "Витоша" е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Това със сигурност не е специализиран еко-филм, предназначен за суровоядци – споделя още Любомир Младенов, който направи пълнометражния си игрален дебют през 2009 г. с филма "Ловен парк".

"Както вече казах, зад казуса със ски зона Алеко прозира по-сериозен конфликт. "Витоша” е филм за всеки, който има самочувствието на гражданин."

Сподели.