Доказателството (Proof)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 99'
Режисьор: Джон Медън
Сценарий: Дейвид Оубърн (по едноименната му театрална пиеса)
Участват: Гуинет Полтроу, Джейк Джиленхал, Антъни Хопкинс, Хоуп Дейвис, Гари Хюстън и други
Драма, със субтитри, английски

Натрупал популярност предимно като телевизионен режисьор, англичанинът Джон Медън има зад гърба си и няколко широкоекранни продукции за Холивуд. Успехът на “Влюбеният Шекспир” (1998) и “Капитан Корели” (2001) му отвориха вратите към големите американски студиа и сега той ни предлага новия си проект  “Доказателството”. Сценарият е на младия Дейвид Оубърн, който е завършил английска литература и през 2001 г. печели няколко престижни награди за едноименната си пиеса. Редом до престижната награда за литература “Пулицър” е награден и с приза на Бродуей - “Тони”, за текста на “Доказателството”.
 
За филмовата версия режисьорът Джон Медън се е спрял на имената на Гуинет Полтроу (“Големите надежди”, “Седем”), Джейк Джиленхал (“Планината Броукбек”, “Снайперистите”), Антъни Хопкинс (“Мълчанието на агнетата”, “Александър”) и Хоуп Дейвис (“Арлингтън роуд”, “Относно Шмидт”), които допълнително обогатяват ефекта на историята в лентата.
 
Робърт (Антъни Хопкинс) е един от най-големите умове на нашето време занимаващ се основно с математика. Той е всичко друго, но не и стандартен баща за двете си дъщери Катрин (Гуинет Полтроу) и Клеър (Хоуп Дейвис). С напредването на годините си той разбира, че има неизлечимо заболяване на психическа основа и дните му са преброени. За него всеотдайно се грижи Катрин, която покрай заниманията на баща си и отдадеността му към математиката, споделя неговата психическа нестабилност.
 
Тя добре разбира, че баща й скоро ще умре, но иска това да стане у дома им, а не в психиатрична клиника. Когато неизбежното се случва нейната сестра Клеър пристига от Ню-Йорк, за да помогне на сестра си да подреди наново живота си. Плановете й се объркват, когато изведнъж се появява Харолд Добс (Джейк Джиленхал), който е бивш студент на Робърт, а сега е учител. Той иска да прегледа записките и документацията на брилянтния си преподавател, за да научи върху какво е работил той в последните години.
 
Така той открива малък тефтер, чието съдържание може да направи революционни промени в някои математически схващания. Единственото, което го озадачава, е подозрението, че не Робърт е истинският автор на математическите формули в тефтера. Все по-голямата му близост с психически нестабилната дъщеря на математика – Катрин, променя нещата в неочаквана посока и за двамата.  
 
Официален сайт: http://www.miramax.com/proof
 
 
Сподели.