До 300 000 евро глоба за нелегален трансфер на музика

Pinterest LinkedIn +

Глоба в размер на 10 200 евро е наложена на френски учител, предоставил стотици албуми за даунлоуд в интернет. С 30 гигабайта файлове, той е един от предложилите най-много музика за нелегален трансфер във Франция, съобщи bbc.co.uk.


Измерено в песни, това са над 10 000 заглавия или еквивалент на около 614 албума. Сумата, която 28-годишният преподавател трябва да изплати на издателите, е два пъти по-малка от обезщетението полагащо се на изпълнителите и авторите на музиката.

Допълнителна назидателна мярка, постановена от Парижкия съд, е конфискуване на компютъра на обвиняемия и запознаването му с издадените съдебни решения и съответните наказания. В цифри, максималната глоба за нелегален трансфер възлиза на 300 000 евро или 3 години лишаване от свобода.

Ден след присъдата, списанието Le Nouvel Оbservateur е повело кампания, целяща да обедини музиканти и потребители срещу нелегалното предлагане на музика. Това е една от първите акции в Европа, която е подкрепена от 8 000 души, само за първия ден, в сайта на списанието. Сред тях са много френски музиканти, интелектуалци и политици, включително Manu Chao и Yann Tiersen - композиторът на филмовата музика за Амели Пулен.


Сподели.