Днешният doodle на Google – в почит на активистката д-р Мая Анджелоу

Pinterest LinkedIn +

Изключително тържествен и вдъхновяващ е днешният тематичен doodle на технологията компания Google. Той отбелязва 90 години от рождението на американската поетеса, писателка, актриса и общественичка д-р Мая Анджелоу.

Тя е родена през 1928 г. в Сейнт Луис, Мисури, с рождено име Маргарит Джонсън. Анджелоу има сериозен принос за развитието на киното, театъра и телевизията като процудент на много филми и спектакли. Тя е първата афроамериканка в Холивъд, която режисира филми.

Общественичката е обичана от американците и заради богатото си творчество в литературни жанрове като поезия, проза, драматургия, детска литература и песни.

Най-голяма следа тя остава като активистка, бореща се за права на хората, и на афроамериканците в частност. Била е близка приятелка на Малкълм Екс и Мартин Лутър Кинг.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.