Започва "Варна Лит" 2019

Pinterest LinkedIn +

На 29 май 2019 г. започва "Варна Лит" – платформата, която обединява писатели, журналисти, художници, артисти, актьори и учители. През първия ден от общо четирите фестивални дни ще се даде началото на празника на думите и словото.

От 11:00 ч. на 29 май писателят Захари Карабашлиев ще посети Професионалната техническа гимназия в града, в която е учил самият той, и ще поговори с нейните възпитаници за силата на думите.

В посещението на класните стаи ще се включат още номинираните писатели за Европейската литературна награда "Димитър Димов", както и останалите гости на "Варна Лит" през 2019 г.

По повод старта на международния литературен фестивал ДЮТ "Златно ключе" ще изненада всички участници с театрална вечер под надслов "Съвременна българска проза".

Вечерта за първи път в историята на фестивала ще бъде връчена Европейската награда "Димитър Димов" (29 май от 18:30 ч., Градска художествена галерия "Борис Георгиев"). Модератор на събитието ще бъде Бойко Василев, а анонимното до момента жури ще връчи наградата на един от номинираните – Саулос Шелтянис, Жером Ферари, Добромир Байчев, Дмитрий Глуховски и Тайе Селаси (която, за съжаление, няма да успее да присъства).

За музикалното оформление ще се погрижи класическият камерен оркестър "Анима", чиито членове са преподаватели по музика в различни учебни заведения. Входът е свободен.

Официални гости на "Варна Лит"  2019 ще бъдат Дмитрий Глуховски (авторът на поредица "Метро 2033", вдъхновила популярната компютърна игра, на романите "Бъдеще", "Текст" и на сборника "Разкази за родината") и Нарине Абгарян ("Три ябълки паднаха от небето", "Манюня", "Хората, които са винаги с мен", "Да живееш нататък"), а между 29 май и 1 юни във Варна ще може да срещнете Жером Ферари, Томас Макгонигъл, Саулос Шелтянис, Захари Карабашлиев, Теодора Димова, журналиста Бойко Василев, актьорите Александър Алексиев, Християна и Ивайло от Айде.бг, доц. Пламен Дойнов, Стефан Цанев, Мария Донева, Мартин Колев, Радостина Пеева, Весела Фламбурари, Никола Райков, Добромир Байчев, Людмил Станев, Даниела Викторова, Искра Урумова, илюстраторите Катрин Ефтимова и Виктория Роянова.

Освен представянето и връчването на наградите в конкурса "Малки и големи семейни истории" с участието на популярните влогъри от канала Айде.бг вторият ден от фестивала предлага и голяма литературна среща с Дмитрий Глуховски, Томас Макгонигъл, Захари Карабашлиев и Пламен Дойнов. Четиримата ще се включат в дискусията "История vs. Политика", а малко след това програмата ще продължи с три късометражни филма, селектирани от платформата за българско кино NO BLINK.

Програмата на 31 май също обещава разнообразие от събития – литературна среща "Внимание! Жени в литературата" с гости "арменския Маркес" Нарине Абгарян, явлението Мария Лалева, талантливата поетеса Мирела Иванова и журналиста Георги Тошев; среща с поета Стефан Цанев, работилница с "майката на мотовете" Радостина Николова и незабравима среща с "Миленита на плажа".

Повече за фестивала може да откриете на http://www.varnalit.com/.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.