Джони Деп - приключения в Страната на чудесата, или защо всичко се обърка

Pinterest LinkedIn +

Джони Деп е един от най-талантливите актьори на нашето време и ни радва с присъствието си в култови ленти повече от 30 години. Когато човек се замисли, обаче, всъщност тази радост сякаш я няма през последното десетилетие. Как се стигна дотук и има ли надежда за нов възход в кариерата на звездата, доскоро известна и като един от най-големите секс символи в киното…?

Актьорът, роден през 1963 г. в Кентъки, САЩ, прави дебюта си в киното на 21 и, за негов късмет, големите му успехи идват почти веднага. Нужни са само няколко по-малки роли и участие в криминалния сериал 21 Jump Street (Внедрени в час), за да се превърне в име, за което всички да говорят. Е, купуването на собствен остров трябваше да изчака малко. 

Джони e известен с необичайните си персонажи, като първият сред тях е култовият Едуард Ножиците - меланхоличен герой, с помощта на който режисьорът Тим Бъртън откри един от най-големите си приятели и най-дълготрайни колеги в киното.

Играта на Деп в Edward Scissorhands (Eдуард Ножиците) спечели безброй фенове и, което е по-важно, даде му увереността да играе дори по-сериозни роли, които се различават от първите му опити като млад актьор. 

През 90-те Джони беше обвит в мистерия - както в истинския свят, така и на екрана. Герои като Гилбърт Грейп, Дон Жуан и Джони Браско са сред образите, "виновни" за последвалата мания по актьора. Няма как да не признаем, все пак, че истински известен го направи господин..., тоест, капитан Джак Спароу.

В образа на прословутия пират, който Деп изгради за Disney, няма нищо от персонажите му в Sleepy Hollow (Слийпи Холоу) или пък Chocolate (Шоколад). Изключително енергичен, забавен и с поредица от чудати по-чудати маниери, Спароу нямаше избор - киноманите го заобичаха и изхарчиха милиарди долари, за да създадат един от най-новите феномени в модерната поп-култура.

Жалко е, че точно в този момент главата на Джони се замая от успеха. Или пък просто спря да му пука толкова за професията. И той започна да играе един и същ образ, много приличен на Джак, във всеки следващ свой филм. Чудакът - много чаровен, много гримиран и изгубил връзка с обикновения свят.

Разнообразието във филмите му дойде не по начина, по който всички се надяваха - във фантастична колаборация с някой гений като Уес Андерсън или пък Куентин Тарантино, а с няколко слаби ленти, в които нито критиката, нито масовата публиката разпозна своя любимец. The Tourist (Туристът) с Анджелина Джоли, The Rum Diary (Дневникът на едно пиянде) с Амбър Хърд, Transcendence с Морган Фрийман. 

Дори Dark Shadows (Тъмни сенки), в който Джони Деп и Тим Бъртън отново трябваше да сътворят своята позната на всички магия, беше провал. Филм без каквато и да е химия между актьорите, в който всичко изглеждаше като много лош сън. 

Въпреки всички провалени опити на кино легендата, няма как да изгубим вярата си в него. Защото знаем, че е брилянтен и, рано или късно, той ще се завърне в пълния си блясък с някоя незабравима роля. И всичко ще бъде както преди…

Сподели.