Джон Лоутън остана завинаги в България

Pinterest LinkedIn +

"Днес Джон Лоутън остана завинаги в България", написаха музикантите от Б.Т.Р. на стената на групата във Фейсбук. 

Семейството и приятели на обичания от хиляди българи британец разпръснаха праха му на Камен бряг - мястото, на което той приветстваше изгрева на всеки първи юли от 2007 до 2015 г. с песента на "Uriah Heep" "July Morning". Това е била последната воля на рокаджията, съобщи пред БТА бившият кмет на Каварна Цонко Цонев.

Ритуала край скалите изпълниха съпругата на певеца Ирис Лоутън и двете му деца – Натали и Патрик. В памет на роклегендата в близост са поставени и две пейки. На една от тях е монтирана плочка, донесена от Англия от неговата съпруга, на която пише, че той е свирил на Камен бряг години наред.

Джон Лоутън почина в навечерието на последния Джулай - на 29 юни 2021 г. Ирис е искала още през септември да разпръсне праха му над черноморския бряг, но пътуването й е било затруднено заради пандемията.

Сред присъстващите на церемонията са били още музикантите от Б.Т.Р., които неведнъж са свирили на една сцена с Лоутън. Ирис е поканила специално и кмета на Тутракан д-р Димитър Стефанов, тъй като между 2016 и 2019 г. роклегендата посрещаше Джулай морнинг именно в крайдунавския град.

Сподели.