Джеймс Бей, или коя е новата звезда на британската музика

Pinterest LinkedIn +

Той спечели престижната награда "БРИТ" през 2015 г. в категория "Избор на критиците" – награда, която получават Adele, Jessie J и Сам Смит в началото на своя творчески път. Той успя да пребори нашумялата банда Years & Years и рапъра George The Poet. Той е Джеймс Бей (James Bay), или новата звезда на съвременната британска музика.

Джеймс е певец и талантлив текстописец, който докосва слушателите с чувствения си глас и нежните акорди на акустичната си китара. Добрият му външен вид, заради който може да го сметнете за модел, шапката и дългата коса, които са се превърнали в негова запазена марка, му осигуриха шанса да представи някои от своите парчета по време на шоуто на Burberry на Модната седмица в Лондон през 2014 г. 

"Това с шапката започна преди три-четири години. Напълно непринудено е, чувствам се едновременно удобно и елегантно."

Още в началото на кариерата си си спечелва верни фенове. А една от тях е и Тейлър Суифт (Taylor Swift), която неколкократно е посещавала негови участия. Паметен за него остава концерт в Нашвил, след който Тейлър е направила пълен анализ на едно от бележитите му творения – Let It Go. Но му остава и един горчив спомен, защото по това време той не знае нито една нейна песен и не е способен да върне жеста.

"Тя не е една от любимите ми изпълнителки, но е страхотна. Мисля, че всичко е окей, въпреки че не съм запознат с репертоара й."


Парчето Hold Back the River му носи световна слава. Джеймс вече не е стеснителният младеж от Хартфордшир, а се превръща в сензация. Мигновено Hold Back the River заема челните места в музикалните чартове в Ирландия, Германия, та дори и в Колумбия и се превръща в платинен.

Сигурни сме, че чуете ли го, няма да може да се откъснете от него лесно. Но пълно щастие ще ви донесе неговият дебютен албум, който носи заглавието Chaos and the Calm. Той превзема пазара на 29 март 2015 г. и само за първата си седмица е продаден в над 64 хил. копия, което доказва неговата стойност.

В албума ще можем да чуем още баладата Let It Go, Scars – парчето, което е писано над две години и което ни открива ранимата му душа, Move Together, което Джеймс определя като своята "най-дълбока песен" и което винаги ще свързва с определен човек.

През октомври 2015 г. пък зарадва всички с видоклипа към If You Ever Want To Be In Love, режисиран от Софи Мюлер. 

"Прекарах страхотен снимачен ден. Изключително се забавлявах с тези, които бяха част от него", пише Джеймс във Facebook.

2015 г. е белязана и от десетките му излизания на големи сцени. Джеймс беше част от грандиозния фестивал в Гластънбъри през юни. Изправи публиката на крака на Lollapalooza и T in the Park. Следват появи на събития в Сан Франциско, Франция и много, много други.

"Невероятното в това да пееш на фестивали и да си пред огромна публика е, че с музиката си обединяваш всички и това би могло да бъде наистина взривоопасен момент. Когато си в по-интимна обстановка, на преден план излизат по-сложните звуци, умението да си играеш с динамиката."


LOLLAPALOOZA. WOW. Thank you xx

A video posted by James Bay (@jamesbaymusic) on

Сподели.