"Дисниленд" - приключение, което трябва да се изживее поне веднъж!

Pinterest LinkedIn +

56 години след като аниматорът Уолт Дисни (Walt Disney) сложи началото на едно неповторимо изживяване, наречено "Дисниленд" (Disneyland) в Анахайм, Калифорния, увеселителният парк продължава да е място, което всеки един човек трябва да види и усети поне веднъж в живота си... независимо от възрастта си.

Тук е моментът да споделим, че въпреки наложилата се тенденция "Дисниленд" да се счита предимно за детско забавление, то всъщност това е много далеч от реалното му определение. И в четирите парка по света (другите три са в Япония, Франция и Хонг Конг) предлагат емоции, които ще изпитат всячески предела не само на физическите, но и психическите ви възможности, докарвайки ви луд сърдечен ритъм и неистови писъци, огласяващи територията на атракциона. И така, готови ли сте за приключения?!

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)


На гости на "Дисниленд" в Париж

За ентусиастите в Европа, безспорно най-практичният вариант да усетят магията на забавлението, е да посетят парка на Disney в Париж. Всъщност това е малко подвеждащо определение, защото той не се намира във френската столица, а на 32 км. от нея и за целта е нужно да се придвижите около час с т.н. RER влакчета, чиято цена на билетите варира около 7 евро. С тях ще достигнете и до курорта в Marne La Valle, откъдето започва приключението ви. Другият вариант, който може да използвате, е да отседнете директно в хотелския комплекс на "Дисниленд" - Disney Village, но сме длъжни да ви предупредим, че обикновено там почиват хора с по-високи финансови възможности.

Disneyland Park и Walt Disney Studios

В зависимост от предпочитанията ви, можете да се насочите към някой от двата атракциона, на който е разделен паркът - Disneyland Park и Walt Disney Studios. Първият е значително по-впечатляващ като мащаб, но нашият съвет е все пак най-напред да отдадете внимание на студията на Дисни, просто защото те затварят в 19:00 местно време и улисани в забавление, е твърде вероятно да не успеете да се насладите на всички възможности, които предлагат.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Работното време и на двата е от 10:00 сутринта, но ако не желаете да чакате около час на опашка, е добре да се наредите преди отварянето на касите. Тук може би е редно да споменем, че годишно Disneyland Paris се посещава от над 15 млн. посетители, а дневно цифрите често прескачат 50 000 посетители, така че се подгответе за битка - и с времето, и с дългите опашки от желаещи да се пробват на различните атракции.

Цените

Опциите като цени варират най-вече от това за колко дни смятате да използвате забавлението в парковете на Disney. Най-добрият вариант, според нас, е да си вземете еднодневен билет - за възрастни и за двата парка, цената е 58 евро, а за деца - 52 (имате 15% отстъпка от редовната цена заради предварителната резервация), но трябва да имате предвид, че е добре да използвате максимално практично свободното си време.

Как да разпределим времето си?!

Добрата новина е, че в "Дисниленд" са помислили и за хилядите посетители и са създали т.н. Fastpass Tickets. Всъщност въпросните билети няма да ви струват нищо отгоре, а просто ще ви дадат възможност да избегнете опашката от хора, избирайки си определен час, в който да използвате даден атракцион, без да се налага да чакате дълго за това. За съжаление, това важи само за най-посещаваните атракции, при които иначе се чака до 75 минути.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Така например: можете да си запишете Fastpass ticket за атракциона Star Tours в Discovery Land в 14:30 часа и във въпросния час да се наложи да изчакате не повече от 5-10 мин. Разбира се, съществува и вторият вариант да изчакате в нормалния тур хората пред вас, но при него, вероятно няма да успеете да посетите и половината от предлаганите атракции.

Отделни под-паркове на Walt Disney Studios:

  1. Production Cortyard
  2. Backlot
  3. Front Lot
  4. Toon Studio

Отделни под-паркове на Disneyland Park:

  1. Adventureland
  2. Frontierland
  3. Fantasyland
  4. Discovery Land

1. Какво можем да видим и правим в Walt Disney Studios?!

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Както можете да предположите и от името, Walt Disney Studios е посветен най-вече на киното и всевъзможните забавления, които предлага светът на седмото изкуство. Още от самия вход, ви посрещат внушителна бронзова фигура на Мики Маус и "баща му" Уолт Дисни, след това ще посетите подобния на голямо холивудско студио блок с ресторанти, за да излезете и на самите атракциони - различни сцени, разхождащи се наоколо приказни герои от света на Дисни и най-вече забавленията, предназначени за хора, готови да изпитат максималния предел на възможностите си.

Повечето от тях са инспирирани от различни популярни филмови заглавия, като няма как да пропуснем да ви препоръчаме The Twilight Zone Tower of Terror, вдъхновен от едноименния сериал, екранизация по романа на Стивън Кинг.

Не са за пропускане още и Rock'n Roll влакчето на ужасите с хитовете на Аеросмит, Специалното шоу с ефекти на "Армагедон", падащият парашут Toy Soldiers Drop или невероятната разходка в света на каскадите със Studio Tram Tour: Behind the Magic.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)


Препоръчани атракциони в Walt Disney Studios:

1. The Twilight Zone of Terror - ще ви прочетем какво пише в брошурата към съответния атракцион: "Drop in, if you dare for a thrilling elevator ride that plummets faster than the speed of gravity".

Може би ви се струва прекалено, но всъщност не е така. В близо 30-метровата сграда, на чийто връх се вижда надписът The Hollywod Tower, се намира асансьор, който ще ви поднесе към емоции, които едва ли бихте желали да изпитате някъде другаде, имитирайки пропадането ви от, да речем, 20-ия етаж до площадката на най-долното ниво с над 60 км/час.

Процесът се повтаря няколко пъти в посока "нагоре-надолу и обратно", а за ужас на горките пътници, по време на приключението, се отварят и най-различни прозорци, които не само се опитват да имитират пропадане извън сградата, но и "радват" околните зрители с гледката на пищящите с всички сили смелчаци.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)


2. Rock N' Roll Coaster starring Aermosith - в "Дисниленд" поначало обичат да залагат на влакчетата на ужасите, и това не е по-различно, като изключим музикалния фон с различни хитове на Aerosmith. Като цяло обаче предизвикателството е най-вече в това да оцелееш при невероятно високата скорост и усещането, че всеки момент можеш да изпаднеш по пътя.

3. Studio Tram Tour - Behind the Magic: едно от задължителните предизвикателства, особено, ако сте запален киноман. Разходката с влак по време на снимките на различни каскади в Катастрофалния каньон може и да не е чак толкова стресираща като при другите атракциони, но възможността да се превърнете в част от филмово заглавие, не е за подценяване.

Различните декори от популярни заглавия са интригуващи, но истинското приключение започва, когато на метри от вас, в скалите се взривява цяла цистерна, а след това ви залива потоп от вода (пазете фотоапарата и камерата си). По време на каскадите, ще бъдете водени от екрана от популярните френски актьори Джереми Айрънс и Ирене Жакоб, които ще ви покажат и как точно се реализират подобни спец. ефекти.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

4. Armageddon Special Effects - подобно на Studio Tram Tour, атракционът представя най-впечатляващите ефекти, които сте гледали в холивудския блокбъстър с Брус Уилис и Бен Афлек. Изключително шоу, което не бива да пропускате, макар и тук сетивата ви да са значително пощадени.

2. Какво можем да видим и правим в Disneyland Park?!

Както вече споменахме, Disneyland Park се дели на 4 отделни под-парка: Frontierland, Adventureland, Fantasyland и Discoveryland. В това число не влиза Main Street USA, който представлява типичното градче в САЩ в началото на 20 век, когато властта се олицетворява от шерифите, превозните средства са коне или файтони и красиви железници, а викторианската обстановка около вас действително ви кара да се чувствате като в друго измерение.

Всъщност е редно да споменем, че това усещане няма да ви напусне по време на целия ви престой в Disneyland, като обграждащите ви сгради, магазини и кафенета са декор изцяло в стила на съответния парк.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

Различните под-паркове са изградени около самото си име, като във Frontierland можете да се повозите с влакче на ужасите около различни скали и пещери, да влезете в Къщата на духовете, да поплавате с кораб и прочие, в Adventureland да се впуснете по стъпките на Индиана Джоунс и капитан Джак Спароу, във Fantasyland да усетите детското в себе си, а в Discoveryland да разберете доколко би бива като космонавт или... космически супергерой от Star Trek.


Препоръчани атракциони в Disneyland Park:

1. Phantom Manor - къщата на духовете предлага много сходно усещане с това от "мазето на ужасите" в Музея на Мадам Тюсо в Лондон. В пълен мрак около вас изскачат различни зловещи фигури, очертания на призраци, чува се смразяваща музика... и като че ли действително мъртвите оживяват по време на разходката ви. Определено е предизвикателство, което не бива да пропускате на никаква цена.

2. Big Thunder Mountain - ако сте готови да се возите на влакче на ужасите, е най-добре да започнете с това, за да прецените възможно най-реалистично как да постъпвате оттук нататък, тъй като много от атракционите на "Дисниленд" залагат именно на подобен тип приключения. Тук скоростта е малко по-поносима в сравнение със тази от вагоните на Индиана Джоунс, но ако имате проблеми с вестибуларния апарат, може би ще е по-добре да се насочите към по-различни забавления, тъй като шансът да ви призлее, е голям.

3. Indiana Jones and the Temple of Peril - при условие, че организмът ви е издържал успешно на предизвикателството с Big Thunder Mountain, то е време да се пробвате и на малко по-сериозно ниво. Влакчето на Индиана Джоунс се състои от минимални фургони, които хвърчат със зашеметяваща скорост по релсите, виейки се както надолу, така и нагоре, накланяйки се на различни страни. Фонът пък е забележителен - най-различни руини, от които.. и вие скоро можете да станете част, ако не сте закопчали добре колана си.

4. Pirates of the Caribbean - авантюристичното приключение в пещерите на карибските пирати се развива вътре в пещерите, където можете да се понамокрите, но за сметка на това ще се насладите на зашеметяващи декори, някои от които оживяват в различна опасност пред очите ви. До голяма степен атракцията напомня на "Къщата на духовете", но вместо с влакче, се движите с лодка.

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

5. Star Tours - ако някога сте имали желание да усетите духа на култовата сага "Междузвездни войни" или въобще да се почувствате като част от необятното звездно пространство, това е точното място за вас. Ще се качите на вълнуващ космически симулатор, който ще ви "изстреля в орбитата" с убийствено висока скорост, преобръщайки ви нагоре-надолу, докато хвърчи по релсите в най-различна посока. В едно сме сигурни - не само ще крещите на воля, но и ще се убедите дали от вас въобще става космонавт. И един съвет - като изпитанието приключи и излезете на въздух, по-добре поседнете за минутка, за да не се чудят околните защо обикаляте на зиг-заг.

6. Space Mountain - Mission 2 - като цяло, атракцията е подобна на горепосочената, но тук сте събрани в нещо като товарен асансьор със седалки заедно с още около 15-20 души. Ще се подрусате здраво, докато симулаторът дирижира епичната ви битка в космоса срещу безбройните врагове, обстрелващи ви от всички страни.

7. Captain EO - 5D приключение в киносалона, при това не с кой да е, а с Краля на попа Майкъл Джексън. "Капитан EO" е кратък филм, изпълнен с всевъзможни ефекти на най-високо ниво, дело на Джордж Лукас, който заснема лентата, още докато Джако си пробива път към върха. Сега, прочутият режисьор решава да го предостави на "Дисниленд", но вече съчетан с висшите технологии в киното. Определено това е едно от задължителните преживявания в парка! Не го пропускате!

Дисниленд Париж (Disneyland Paris)

8. Autopia - шофирайте собствен автомобил от 1950 г. Атракцията може и да не е от най-големите предизвикателства, на които сте попадали, тъй като е предназначена за подрастващото поколение, но пък ако ви липсват блъскащите се колички около НДК преди години, тук е мястото да прогоните носталгията.

9. It's a Small World - е, може и да се почувствате като Питър Пан, но пък това е едно от най-приятните и забавни приключения в целия парк, въпреки, че напомня на театрално представление за деца. Всъщност разходката с лодка има и по-сериозна цел - макар и чрез различни танцуващи и пеещи кукли, можете да станете свидетел на една бърза обиколка на целия свят - тя представя отделните нации с традиционните им носии и цветове, типични за отделните държави.

10. Туристическото влакче на Disneyland - за финал, не пропускайте да направите панорамна обиколка на целия увеселителен парк, като се повозите на ретро влакче, което се движи бавно и ви позволява да направите страхотни снимки. Имайте предвид, че работи от 12:30 часа на обяд до към 21:30 вечерта.

Сподели.