Димитър Коцев-Шошо за "Лора от сутрин до вечер": За да правиш кино в България, трябва да се адаптираш към обстоятелствата!

Pinterest LinkedIn +

Той е преводач, писател, режисьор на редица телевизионни предавания, реклами и концерти. Освен доказано име на родния екран е и също така син на големия български актьор Константин Коцев, което като че ли от дете предопределя бъдещата му кариера.

А в контекста на времената, в които живеем и развитието на киното в последните години, Димитър Коцев-Шошо е и човекът, който смело застана зад собствения си проект "Лора от сутрин до вечер" въпреки липсата на финансиране от която и да е филмова институция в България, реализира го с почти нулеви средства като първото заглавие у нас, заснето с фотокамера и доказа, че когато имаш желание и вяра в собствените си способности, обстоятелствата може да застанат и на твоя страна.

Митко Попов: Да започнем с това, че освен зад реализацията на "Лора от сутрин до вечер", стоите и зад създаването на романа, по който е създаден филмът. Как се роди всъщност цялата история?

Димитър Коцев: Романът излезе преди 7-8 години и още тогава Светослав Дойчинов, продуцент и мой близък приятел, видя възможност този текст един ден да се превърне във филм. Отне ми доста време, докато се метна в дълбокото и го заснема, като междувременно се опитвах да спечеля някаква субсидия за осъществяването на проекта.

След като не бях подкрепен от никоя филмова институция в България, в крайна сметка реших да го реализирам със собствената си помощ. Събрах приятели и колеги и им признах, че смятам да снимам без финансиране. В крайна сметка обаче никой от тях не ми отказа помощта си - независимо дали ставаше дума за работа, техника, лично време или локация за снимки.

.: Сега, след като вече филмът е завършен, е любопитно как изглежда той във вашите очи в сравнение с книгата - така ли виждахте крайния резултат?! Дали допирните точки са повече или пък разликите, доколко се придържахте към самия роман?

Димитър Коцев:  Всъщност умишлено избягах от сравненията. Спрях да разгръщам страниците на книгата, още след като написах първия вариант на сценария, а после имаше още няколко преработки на филмовия текст.

Умишлено не се връщах към нея, защото предпочитах да опиша историята от гледна точка на киното, без да се повлияя от любимите ми моменти. Разбира се, ще е безмислено да отричам, че са останали и много допирни точки, но е факт, че има и много нови идеи, които нямаше как да осъществя, ако не се бях отказал от мисълта да следвам романа едно към едно.

.: Да се върнем пак към финансирането на лентата, вече стана ясно, че бюджетът е изключително нисък, а актьорите са приели да участват без хонорар заради самото предизвикателство. В този смисъл, вярвахте ли, че "Лора от сутрин до вечер" може да стигне до екран и дори да се приеме толкова добре от зрителите?

Димитър Коцев: Не само актьорите, но и целият екип работеха на добра воля. Моята лична цел беше да докажа на себе си и на останалите, че мога да правя кино, но мечтите ми за реализация на филма стигаха само до някаква интернет платформа, от която зрителите да могат да си свалят "Лора от сутрин до вечер" срещу символична сума или дарение.

Лора от сутрин до вечер

Нещата обаче се развиха доста по-динамично и позитивно - получих подкрепа от bTV, от София Филм Фест и от този момент нататък пътят към големият екран се оказа открит. А по въпроса за реакцията на зрителите - щастлив съм да усещам, че хората се забавляват, възприемат положително лентата. Това ми дава самочувствие за бъдещи проекти. Мога да обобщя, че подкрепата на публиката сега ми осигурява онзи кредит на доверие, който ще ми позволи да дишам много по-спокойно, и финансово, и творчески, за следващия ми проект.

.: А как се решихте да поверихте главната роля точно на Миленита - тя, безспорно е доказано име, но по-скоро в музикалната сфера, в киното е почти непозната (изключвайки донякъде участието в сериала на БНТ "Под прикритие")?!

Димитър Коцев: Участието на Миленита в сериала "Под прикритие" дойде именно, след като създателите на сериала я видяха в ролята на Лора.

През миналата година, когато решавах за актьорския състав, тя наистина бе напълно непозната за киното, но пък това, за мен беше едно от най-големите й предимства.

Тя е смела, тя е мислещ творец, тя притежава вярната чувствителност, за да пресъздаде образа на динамична млада жена от големия град. За мен не е странно, че съм я избрал за ролята, а че никой преди мен не се е усетил да я покани за филмови проекти.

.: Много се нашумя и покрай факта, че филмът е заснет с фотокамера Canon 7D. Защо заложихте точно на този начин на реализация и смятате ли, че подобен модел може да е успешен в киното като цяло?

Димитър Коцев: Изборът на камера бе въпрос на минимализиране на разходите, без да се правят големи компромиси в изображението. Това, че в момента този апарат се ползва много и успешно по света ни даде увереност, че той може да е подходящ за нашия случай.

Операторът Владо Михайлов беше разучил много прецизно предимствата и недостатъците му, така успяхме да се възползваме дори от отрицателните технически характеристики така че да ни бъдат от полза. Всичко е въпрос на сериозна подготовка преди самите снимки - проби, грешки, варианти. В киното това винаги е бил единственият начин да се постигне успех.

.: Как предполагате - ще гледаме ли за в бъдеще лицата, които видяхме в "Лора от сутрин до вечер", безспорно много от тях имат страхотни актьорски качества, но не са толкова познати на масовата публика? Донякъде филмът ви е един трамплин за бъдещите им изяви?

Димитър Коцев: Кой как ще се развие след филма е нещо, за което не мисля. Моите грижи по отношение на актьорите се ограничават само до участието им в проекта ми. Нормално е те да продължават да получават нови предложения за работа и би било твърде самонадеяно от моя страна да смятам, че тяхната кариера от тук нататък се дължи единствено и само на "Лора от сутрин до вечер". Всеки от тях е длъжен единствено на себе си и на своя талант. Взел съм ги във филма заради техните безспорни качества, вярвам, че така ще постъпят и следващите, които ще работят с тях.

.: А защо пълнометражният ви дебют се появи чак през 2011 година?! Все пак вече сте доказано име с работата си над предавания като "Каналето", "Другата България", множество реклами, опитът в телевизия ММ.

Димитър Коцев: Не зная доколко работата ми в телевизията е предимство или недостатък за дебюта ми в игралното кино. Най-лесно би било да започна да обвинявам държавните институции за късния си старт, но е факт, че за толкова късната поява на първия ми филм съм отговорен най-вече аз.

Както се видя, след като "Лора от сутрин до вечер" е вече факт по кината в цялата страна, човек трябва сам да поема съдбата в ръцете си и ако се бави с това решение, никой не му е виновен. Щастлив съм, че успях да победя себе си и да завърша лентата, въпреки неблагоприятните обстоятелства.

.: Вярвате ли, че може да се прави кино в България?! И още по-любопитното - вярвате ли, че родното кино има качества да бъде забелязано и извън граница?!

Димитър Коцев: Ако не вярвах, че може да се прави кино в България, едва ли днес щях да давам това интервю. Вярвам, че кино може да се прави винаги и навсякъде - просто човек трябва да е готов да се адаптира към обстоятелствата, а да не чака перфектните условия за работа, защото такива няма.

Лора от сутрин до вечер

Иначе българското кино е забелязвано зад граница най-вече на фестивално ниво. За комерсиален експорт не мисля, че можем да мечтаем, след като дори страни като Испания, Италия и Германия едва успяват да изнесат по няколко филма на година на световния пазар.

Естествено, теорията на вероятностите твърди, че всичко е възможно и в някаква паралелна реалност, може би моят филм мачка "Карибски пирати" на американския бокс офис. Реалността, в която обаче живеем е малко по-различна от това, за съжаление.

.: Не мога да не попитам и за баща ви, големия български актьор Константин Коцев. Като че ли е било предопределено да наследите любовта към театъра и киното още от ранните си години?!

Димитър Коцев: Нормално е да мечтая за кино от малък - баща ми ме водеше със себе си на снимки от дете. Наблюдавах тези странни хора, които си измислят свои собствени светове и някъде там и тогава съм се заразил и аз. Само дето си го представях много по-неангажиращо като занимание.

.: Последно - какво да очакваме от Димитър Коцев в близко бъдеще?! Продължение на "Лора от сутрин до вечер" или може би, проект по друг роман?!

Димитър Коцев: След успеха на "Лора от сутрин до вечер" имам самочувствието, че мога да правя филми. Явно и други хора са останали със същото впечатление, защото вече получих конкретни предложения за финансова подкрепа за следващия си проект. Техническата страна също вече е подсигурена. Получавам обаждания от всякакви хора - актьори, студиа, кино професионалисти - че са навити да ме подкрепят безвъзмездно в следващото ми приключение. Остава да го измисля какво ще е то. Така че ще се видим отново след година-година и половина.


Сподели.