Димитър Кърнев (D2): Очаквайте албум през май и нашия Sound City през октомври!

Pinterest LinkedIn +

Създателят и китарист на D2 - Димитър Кърнев - пред Avtora.com за новия албум и документален филм за групата, сериала "Революция Z" и още...

Avtora.com: Здравей, Митко! Какво ново около D2?

Димитър Кърнев: Здрасти, довършваме албума, включително и правейки нови парчета. Имахме и няколко клубни лайфа, следващият е на 15 март в Sofia Live Club. 

.: Наскоро пуснахте парче, вдъхновено от социалното напрежение и протестите, разтърсили страната през последните седмици. Какво е вашето отношение към всичко, което се случва в момента, и бихте ли, да речем, подкрепили някоя от политическите партии по време на предизборната й кампания?

Димитър Кърнев:  Да, "Черна сутрин" е парче, което отразява нашето отношение към ставащото, но, надявам се, от малко по-важна перспектива. 

Всички ние, нормалните хора, водим малко или много безумен живот, без възможност да правим планове, на практика вече почти без надежда за някаква по-осезаема промяна за себе си и за хората, които обичаме.

Направих текста преди половин година, тези дни го довършихме с нашия приятел Сашо Петров.

.:Ще снимате ли видеоклип на "Черна сутрин"? Вокалите на песента се изпълняват от теб и Александър Обретенов и в този смисъл - къде е Дидо и да очакваме ли още тракове с твоя глас занапред?

Димитър Кърнев: Засега нямаме планове да правим клип, въздържахме се и да "оцветим" линка с кадри от протестите, смятам го за тъпо.

Вместо това просто пуснахме парчето в нета със субтитри. Колкото до пеенето... в новия албум на D2 ще има някои парчета, които пеем със Сашо, "Черна сутрин" е просто една от тях.

.: Ти си лице на кампанията "За да има музика и утре", насочена срещу пиратските практики за сваляне на музика от интернет безплатно. Какво се случва с този проект и ще има ли нови инициативи, свързани с него?

Димитър Кърнев: Доколкото знам, не. За съжаление, всички тези кампании си остават просто "кампании".

.: Сериалът "Революция Z" се превърна в тотален хит сред тийн аудиторията у нас. На какво, според теб, се дължи този феноменален успех? Как се чувствате в ролята на ментори на младите звезди в продукцията? Кои са съветите, които най-често им давате?

Димитър Кърнев: Давахме им съвети да не се почувстват набързо звезди : )

Тези дни ще имам възможност да проверя дали са го спазили. Иначе сериалът е супер, беше време да се появи нещо готино и свързано с тийн културата.

.: Наскоро Революция Z пуснаха и своя първи видеоклип - "Аз искам".  Смяташ ли, че групата има бъдеще освен на телевизионната и на музикалната сцена?

Димитър Кърнев: Зависи на първо място от качеството на тяхната продукция, но, подчертавам, на "аудио" продукцията, на песните и начина, по който се продуцират.

Струва ми се, че българските кинаджии доста неглижират аудиото като цяло. Сериозният начин, по който трябва да се подхожда към музикалната продукция на групата, ще е от решаващо значение за тяхната кариера. В началото следяхме нещата отблизо, но сега не е така.

.: 2012-та година беше изключително богата откъм нова българска музика, а артисти като 100 Кила, Криско, Лора Караджова, Dim4ou се наложиха като едни от най-комерсиалните имена у нас. Как ще коментираш тази тенденция и къде в тази реалност е рокът?

Димитър Кърнев: Желаната реалност - хората или по-точно младите хора да слушат "хубава" музика, която не служи само и единствено за забавление - ще се случи трудно и изисква време.

При всички случаи това, че децата вече повече слушат БГ хип-хоп отколкото чалга, е крачка напред, едно стъпало нагоре. Да видим кога аудиторията ще изкачи и следващото стъпало...

Това не значи, че ние сме някакви надути и чакаме в храстите. Последното ни видео "Секс, лъжи и музика" беше доста успешно за рок парче, мисля някъде около 200 000 гледания общо.

Но аз знам, че ние в D2 заслужаваме повече и рано или късно това ще стане. Работим всеки ден, за да имаме в скоро време най-готините парчета!

.: Каква музика слушаш напоследък?

Димитър Кърнев: Освен нашите записи, които са в различен стадий, се улавям, че слушам понякога тотално различна музика от нашата. Търся вдъхновение в някои от великите поп парчета. Слушам и много Джими Хендрикс, но това е ясно...

.: През януари Дейв Грол представи премиерно документалния си филм Sound City на фестивала за независимо кино Sundance. Би ли се заел със заснемането на документален филм за D2 и ако да, кои моменти от кариерата на бандата задължително би включил в него?

Димитър Кърнев: Гледах Sound City, жесток филм! За щастие, от него става ясно, че най-важното нещо е талантът и любовта към музиката.

Ние, откакто бяхме в Лос Анджелис, общо взето снимаме, когато сме в студио. Имаме материал от резиденцията, където записахме основните песни, от различни фестивали... Тази година през октомври ще излъчим нашия Sound City.

.:  Кои български музиканти би събрал в супергрупа, ако имаш такава възможност?

Димитър Кърнев: Ами... те са в D2, общо взето към този момент свиря с музикантите, с които винаги съм искал да свиря.

.: Какво да очакваме от D2 в близко бъдеще?

Димитър Кърнев: Нов албум около 15 май... и още нещо.

ГЛЕДАЙ ВИДЕО С D2>>

Сподели.