Димитър Гочев: И светът забеляза българското кино, въпреки че продукциите ни са нискобюджетни

Pinterest LinkedIn +

Преди дни стана ясно, че започват снимките на третия сезон на хитовия сериал "Под прикритие". Това беше поводът незабавно да потърсим продуцента на сериалите "Стъклен дом" и "Под прикритие" - Димитър Гочев. И макар повечето от нас да са по морето, откриваме Гочев в офиса му, където успя да ни отдели малко време и да отговори на въпросите ни.

Владимир Христовски: Да си дойдем на думата. Разкажете ни за новия сезон на "Под прикритие"? Какво да очакват зрителите от него?

Димитър Гочев: Тази вест не трябва да изненадва никого. "Под прикритие" е доста успешен продукт. И докато бях в Кан, сериалът беше селектиран за наградите Еми, а както знаете през ноември ще разберем дали България ще започне да получава своите неполучени досега награди за БГ кино.

Сигурните отличия засега са наградата "Златен чадър" за най-добър сериал на международното жури на фестивала "ТВ сериали" Media Mixx 2012. Той безпроблемно успя да се пребори за отличието след оспорвана надпревара в конкурсната програма в конкуренция с още 8 български сериала. Продукцията спечели и още 2 награди на журито в категориите за най-добро музикално оформление и най-добра операторска работа, както и специалната награда на публиката в категорията за най-любим телевизионен сериал.

Не мога да не спомена и за успеха на документалния ни филм "Последната линейка на София" в Кан.

А какво да очакват от новия сезон на "Под прикритие" ли? Ами... нови развръзки, размяна на местата, много напрежение, множество обрати и... нови лица, които ще допринесат за завръзката на сюжета. Мащабите на този сезон ще са грандиозни, сериалът ще бъде сниман на различни локации, между които планина, море и дори под земята.

Снимките започват на 27-ми август на българското Черноморие и ще продължат до началото му, което ще бъде обявено скоро от БНТ.

.: Кой сериал е по-успешен - "Стъклен дом" или "Под прикритие"?

Димитър Гочев: Не мога да ги деля, защото двата продукта са много различни, но пък са супер успешни, въпреки че са нискобюджетни. Истината е, че "Стъклен дом" постави началото. Той е и първият обемен сериал – 104 серии излъчихме от него. Докато "Под прикритие" е доста по-малък като серии. Но нищо не се знае, може да задмине предшественика си.

.: Какво ще кажете за конкуренцията – равностойна ли е?

Димитър Гочев: Не се наемам да я коментирам. Аз се радвам, че сме в предните редици. Това, което нас ни интересува, е качеството на продукта и колко сме съизмерими със света и Европа. Мисля, че това е факт, тъй като и двата ни сериала се продават зад граница. "Стъклен дом" се гледа в над 10 държави, а "Под прикритие" си има световен разпространител.

За щастие, ние влязохме в световната схема на правене на сериали, т.е. продукт, който трябва да се прави и гледа в цял свят, не само в страната, в която е създаден.

.: До кога смятате, че форматът сериал ще се радва на интерес от страна на зрителите?

Димитър Гочев: В последно време наблюдавам, че нашите сериали и филми започнаха да се радват на широк зрителски интерес и все повече хора избират да гледат родна продукция пред чуждестранна. Това се дължи на факта, че става дума за български актьори, които могат да бъдат видени и пипнати, и смятам, че продуктите ни винаги ще имат успех, ако са добре направени и разказват за актуални теми от нашия живот.

.: На какви теми смятате да заложите в следващите си филмови проекти?

Димитър Гочев: Аз лично подготвям първия си голям пълнометражен филм. Когато бях в Кан, ми направи впечатление, че хората се впечатляват от ленти, чиито сюжети са с чисто човешка насоченост. Екшъните и стрелбите вече не привличат зрителите.

Само малко ще открехна завесата. В моя филм става дума за търговия със заразена кръв, от която много хора и деца умират. Този проблем не е частен, затова продукцията е интернационална. Това е бич, от който страдат по цял свят. Чрез филма искам хората да разберат, че никой не е защитен и при инцидент, изискващ кръвопреливане, всеки един от нас може да бъде заразен.

.: Като продуцент предпочитате да работите с нови или утвърдени лица?

Димитър Гочев: Като че ли аз искам да изграждам нови лица. Но си мисля, че трябва да има и от двата типа - нови и утвърдени актьори. Не трябва да се забравя, че преекспонирането на дадено лице омръзва и може да доведе до обратен ефект в дадена продукция.

.: Държите ли участниците в проектите ви да са преминали през НАТФИЗ?

Димитър Гочев: Не, защото това не е гаранция за талант. Дори имам един много добър пример за отлично справяне с актьорска задача от човек, който не е припарвал в НАТФИЗ. Женската роля на героинята от "Аве" се изпълни от Анжела Недялкова, която нищо не е завършила. Но това не й попречи да я изиграе брилянтно.

.: Много често хората ме питат защо нашите филми не могат да се свалят от мрежата било то платено или безплатно?

Димитър Гочев: Виж, ако това е така, за нас е много добре, но нещата не стоят по този начин. Телевизиите качват сериалите по сайтовете си и хората ги гледат на техните страници. Те биват гледани от 180 000 до 220 000 души, което е отлив на зрители, и ние губим от това. Всяко нещо, което човек е създал, е вид стока и е защитено с авторски права. У нас те все още не се спазват стриктно, но тепърва това ще се урегулира. Хората трябва да се научат да си плащат за всичко, както е в магазина. Там някой дава ли им без пари? Няма голяма разлика между едното и другото, с изключение на това, че един филм изисква много повече финансови и човешки ресурси от производството на килограм сирене например.

За мен е много важно да се гарантират правата на автора или продуцентската къща. Защото какво се случва, ако един сериал се радва на популярност само в интернет, а не се гледа по телевизията, която го е купила. Рейтингът му пада и от медията ще го махнат. Аз си мисля, че скоро неспазването на Закона за авторските права, както и пиратството ще бъдат криминализирани.

А докато това се случи, се надявам, че в близко време ще дочакаме своята Златна палма, Оскар и редица други престижни отличия!

Сподели.