Дим Дуков - цената да си различен!

Pinterest LinkedIn +

Едно от нещата, които предизвикват недоумението ни, е защо личности, които при други обстоятелства биха били възприемани като интересни и окичени с етикети като "моден експерт", "светски анализатор" и подобни медийни клишета, у нас все още се определят като "провокативни", "ексцентрични" и "колоритни", и то в най-добрия случай.

Сред точно този тип популярни лица бе и една от най-нестандартните звезди на родния небосклон - Дим Дуков, напуснал ни в края на февруари.

Различният Дим Дуков

Стилист, духовник, новатор, телевизионен водещ и хотелиер - това е само малка част от амплоато, присъстващо в биографията му като професия или признание. Роден през 1964 г., той е син на известния художник-аниматор и карикатурист Стоян Дуков, изключително популярен в българската култура като автор на класики на родната анимация като "Га", "Февруари", Къщи-крепости" и др.

Един от може би малкото факти, които се знаят в българската общественост, е че през 80-те години, младият Дим Дуков има възможност да напусне завинаги страната, след като се жени за австралийка и се премества да живее в Сидни.


Там е до 1989 г., когато се завръща у нас. Доколко причината за това е, че е осъзнал своята различна сексуална ориентация, не е ясно, но е факт, че се превръща в обект на медийно внимание веднага, след като открито признава колко е "различен" от широката публика.

Превръща се в един от основателите на първия частен миксклуб "Спартакус", създаден специално за хората с хомосексуални наклонности, а също така е и сред инициаторите на създаването на първата българска гей организация.

Религията

Колкото и несъвместимо да изглежда всичко това с интереса му към религията, Дим Дуков проявява такъв още от дете. В началото на деветдесетте години той става послушник в Рилския манастир, впоследствие учи богословие. Всичко това се случва още преди създаването на "Спартакус". В крайна сметка осъзнава, че отдаването му на Бога не е истинското му призвание и се насочва към хотелиерството.

Купува сграда в центъра на София, която превръща в симпатичния и елегантен Scotty`s Boutique Hotel, като самият той се справя изключително успешно с ролята си на мениджър, което вероятно се дължи на факта, че по образование е икономист.

ТВ кариерата

Телевизионната му кариера започва с участието му в реалити шоуто "ВИП Брадър" (VIP Brother). Дим Дуков е една от звездите в първия сезон на предаването през 2006 година. И въпреки че не успява да спечели реалити формата, определено е сред най-популярните участници. Това е причината впоследствие да бъде избран и за водещ на един от съпътстващите Big Brother формати - "Голямата уста".

Вероятно голяма част от зрителите все още си спомнят провокативното коментарно шоу, което се появи като част от третото издание на предаването за България. Яркото му присъствие на екрана продължава да радва феновете му и в следващия сезон на "Голямата уста". Впоследствие участва и в първото издание на друг изключително успешен по цял свят телевизионен формат "Пълна промяна". Освен към шоубизнеса, Дуков проявява сериозен интерес и към политиката, изявявайки се като водещ на предаването "Пирамида".

Любимците

Нещата, които предизвикват симпатията към определена светска личност, обикновено са или тези, заради които й се възхищаваме или тези, които бихме могли да открием и в самите себе си.

Силната привързаност на Дим Дуков към неговите наистина изключително красиви котки, едва ли би изненадала някого. При това става дума за една от най-аристократичните породи - Британската късокосместа котка. Ако все още не сте се сетили, ще ви подскажем – просто си спомнете пухкавото сиво коте от рекламата на Уискас.


Любимците на хотелиера, който споделя в интервю, че преди тях винаги е гледал кучета, носят и подобаващи за породата си имена – Кралица Елизабет Трета и Крал Джордж Втори. За стопаните си обаче, бързо се превръщат в Лизи и Джордж. И като всички обожавани любимци – в абсолютен център на внимание. Дуков не крие, че при пътуванията си в чужбина, първо избира подаръци за тях, а после за всички останали.

Различен до край

Една изключително многостранна и интересна личност, Дим Дуков определено би могъл да бъде наречен провокативен, но в най-положителния смисъл на това определение. За тези, които истински го познаваха обаче, блестеше с интелигентния си хумор и доброто си сърце. И като един от малкото хора в България, които с открита усмивка признаваха "Да, аз съм различен. И винаги съм се гордял с това".

Сподели.