Диета и алкохол - възможно ли е?

Pinterest LinkedIn +

Както се казва: "Няма начин да няма начин". Всеизвестно е колко полезно, лечебно и вдъхновяващо е виното. И макар всички познати диети да изключват приема на алкохолни напитки, то винената диета е ефективна и изхвърля излишните течности от организма.

В семките и кожицата на гроздето се съдържа мощен антиоксидант, наречен ресватрол. Тази молекула помага на плода да се справи с негативните външни въздействия. Реставролът се прицелва директно в мастните клетки на организма и активно участва в борбата с излишните килограми.

Освен това винената диета помага да се намали рискът от сърдечносъдови заболявания, предотвратява тромбози, диабет, рак и подобрява някои функции на мозъка, свързани с възприемането и паметта.

Пример за ефикасността на тази диета можем да вземем от французите. Те консумират висококалорична мазна храна, но винаги с червено вино, което неутрализира вредните ѝ въздействия върху организма и води до по-голяма продължителност на живота и до нисък процент на сърдечносъдови заболявания.


Според статистически проучвания Сардиния е с най-голям брой столетници в Европа, а това, смятат учените, се дължи предимно на завишената консумация на виното в този регион.

Макар да се твърди, че спиртните напитки са много калорични, то спазването на винената диета си има своите основания.

  - Организмът изгаря много бързо калориите, приети от червеното вино.

   - Виното най-малко от всички алкохолни напитки стимулира отделянето на стомашния сок, който провокира апетита.

    - Увеличава физическата издръжливост и стимулира метаболизма.

      Диетолозите препоръчват тази диета да не продължава повече от 2 дни, по време на които да пийвате вино и да хапвате единствено ябълки.

      Отслабването се осъществява чрез нормализиране на обмяната на веществата, ускореното изгаряне на мазнините и на някои други механизми и процеси, предизвикани от консумацията на вино.

      В същото време се осигурява необходимото за нормалното съществуване на организма количество калории. Така тялото е сито и черпи енергия за своите физиологични процеси не от храната, а основно от собствената мастна тъкан.

      Все пак бъдете внимателни с този тип диета и преди да пристъпите към нея помислете за евентуален риск. Не забравяйте, че понякога поглъщането на значителни количества алкохол на фона на липсата на калории заради гладуването може да натовари сериозно други органи.

      Сподели.