9 основателни причини, които ще ви мотивират за диета

Pinterest LinkedIn +

Свалянето на излишните килограми не е само мярка за елегантна фигура и по-добро самочувствие, но и носи ползи за здравето ни. Ако още не сте решили да предприемете първите стъпки към отслабването, ето някои причини, които допълнително ще ви мотивират.

Намалява холестерола

Доказано е, че редовните упражнения намаляват лошия холестерол. Отслабването с 5-10 кг води до подобряване нивата на холестерола в организма, което гарантира значително по-нисък риск от заболяване на сърцето или инфаркт.

Укрепва съня


Наднорменото тегло е една от основните причини за опасното състояние сънна апнея. Това е внезапно спиране на дишането за миг при хъркане, което може да има фатален край. Освен това пълничките хора имат по-голям риск от смущения на съня, защото тялото им не е изморено, а мозъкът не може да се изключи така лесно. Затова и не са отпочинали добре сутринта, което води до покачване на кръвната захар и кръвното налягане, главоболие и по-голям риск от сърдечносъдови болести.

Подобрява дишането


Хората, които успеят да се отърват от излишните килограми, дишат по-лесно и не се задъхват при всяко движение. Намалява се риска от астма и възпаление на белите дробове.

Сваля кръвната захар

Загубата на натрупаната мазнина подобрява обмяната на веществата и съответно метаболизма на глюкозата в организма. Със здравословно хранене и спорт рискът от диабет намалява драстично, а пък за диабетиците е още по-полезно да отслабнат, тъй като намалява опасността от усложнения.

Намалява риска от рак

Има няколко вида рак, които се свързват с наднорменото тегло. За жените това са рак на матката, шийката на матката, яйчниците, гърдата и дебелото черво. Мъжете с наднормено тегло са подложени на по-голям риск за развитие на рак на дебелото черво, ректума и простатата.

Облекчава болките

Свръх килограмите пораждат болки в кръста, гръбнака, мускулите на гърба, краката. Болките в гърба често са признак, че имаме нужда от отслабване.

Улеснява забременяването

Излишните мазнини в тялото променят нивото на половите хармони и при двата пола. При жените сe нарушава месечният цикъл, увеличава се рискът от нежелани аборти и се понижава успеваемостта при асистирано оплождане. При мъжете със затлъстяване е доказано, че имат по-малко и по-мързеливи сперматозоиди.

Прогонва депресията


Много хора с наднормено тегло страдат от тежка депресия. Тя може да се изразява в постоянно тъпчене с храна, което води до надебеляване, а от предписаните от лекаря антидепресанти също се пълнее. За да избегнете този дяволски кръг, е най-добре да отслабнете с балансирана диета и повече физически упражнения. Движенията подобряват настроението, като повишават нивата на хормоните на щастието в организма.

Удължава живота

Според учени рискът да умрете по-млади е по-малък, ако сте с нормално тегло. Това се свързва до голяма степен и с намаления риск от болести на сърцето, костната система, пикочния мехур и някои от изброените по-горе състояния. Ако досега не сте се убедили в ползата от свалянето на излишните килограми, то този довод би трябвало да ви накара да вземете мерки.

Сподели.