Дяволът в Емили Роуз (The Exorcism of Emily Rose)

Pinterest LinkedIn +

САЩ, 2005, 118'
Режисьор: Скот Дериксън
Сценарий: Скот Дериксън, Пол Харис Бордман
Участват: Лаура Лини, Том Уилкинсън, Колм Фиоре, Кембъл Скот и други
Ужаси, драма, трилър, със субтитри, английски

Базиран на истински събития, случили се през 1976 г. в Германия, филмът “Дяволът в Емили Роуз” разказва историята с похватите на съвременното кино. Млада жена е обсебена от Дявола и местен свещеник се опитва да прогони злите сили от тялото й. Случаят е придобил широка популярност и е влязъл в историята с името “Анализе Михел”. Със задачата да филмира лентата се е захванал Скот Дериксън, който освен че е режисирал продукцията, е и съсценарист. В този психотрилър, съчетал в себе си и съдебна драма, главни действащи лица са героите на Лаура Лини (“Реката на тайните”, “Наистина любов”), Том Уилкинсън (“Патриотът”, “Батман в началото”) и Колм Фиоре (“Лице назаем, “Пърл Харбър”).
 
Младата Емили Роуз (Дженифър Карпентър - “Бели мадами”) е на 19 години и е една от обикновените американски колежанки. Постепенно тя започва да се държи странно за околните и да унищожава всички религиозни символи около себе си. След молбата на родителите й местната католическа църква взима решението отец Мур да се заеме със случая. Неговата задача е да извърши ритуал и да прогони демоните, които очевидно са обсебили тялото на Емили.
 
Нещата завършват трагично, защото тя умира по време на една от  церемониите, които се правят непрекъснато от месеци. Това довежда го обществена дискусия и шумен съдебен процес. За защитник на църквата, в лицето на отец Мур, се явява адвокатката Ерин Брънър (Лаура Лини). Тя не вярва в Господ и нейната цел е да докаже, че Емили Роуз е починала не вследствие на действията на църквата, а поради нещо, което има медицинско обяснение. Нейната теза се гради на твърдението, че Емили е страдала от шизофрения. В съдебната зала предстои сериозен сблъсък между възгледите за вярата и съвременната наука за нещо, което е трудно да бъде обяснено.
 
 
 
Сподели.