Диана Любенова пред Avtora.com: Българското кино е най-голямото предизвикателство за всеки актьор у нас

Pinterest LinkedIn +

Жена с много таланти, Диана Любенова не устоя на работохолизма си и прие да бъде водеща на телевизионното реалити предаване "Милионер търси съпруга" по TV7 непосредствено, след като стана майка. По същото време се завърна и в киното като част от екипа на поредния български филм "Корпус за бързо реагиране", чиято премиера е насрочена за 2 март.

В продукцията на режисьора Станислав Дончев-Стамбата чаровната актриса играе съпруга, която подозира половинката си в изневяра.

Другите екранни партньори на звездата, която сме гледали в над 15 филма и ТВ продукции ("Забранена любов", "Конан Варварина") и редица театрални постановки, са пристигналият специално за премиерата от САЩ Башар Рахал, Васко Мавриков, Евгени Будинов, Стойко Пеев, Фахрадин Фахрадинов, Латинка Петрова и родната бокс надежда Константин Семерджиев, далеч по-познат като Коко Тайсъна.  

Василен Димитров: След броени дни е премиерата на новия ви филм "Корпус за бързо реагиране". С какво, според вас, той ще успее да грабне българската публика? 

Диана Любенова:  Мога да го препоръчам искрено, най-вече защото е много лек и разтоварващ, с изключително приятен за средностатистическия зрител хумор. Не бива да забравяме, че в крайна сметка, основната функция на киното е именно да забавлява. Макар че като част от екипа, съм много критична към всичко, случващо се на екрана.

.: Вече имахте възможност да видите крайния резултат на медийната прожекция. Какви са първоначалните ви впечатления?

Диана Любенова: Недостатъците му бяха в чисто техническо отношение. Като цяло съм доволна от работата, която всички ние в екипа сме свършили. "Корпус за бързо реагиране" има всичко необходимо, за да се хареса на публиката - интригуваща сюжетна линия, основна идея, прекрасна актьорска игра. Какво повече ни трябва?! 

.: Как бихте описала героинята си?

Диана Любенова: Общо взето, тя е извън всякаква стилистика. Твърде различна е от всички останали персонажи, които носят в себе си носят някакъв хумор, забавление. Моята героиня е твърде сериозна, красива, но не особено умна и чувствителна - тя действително страда от факта, че нейният съпруг й изневерява.

Това я кара да потърси помощ от Корпуса за бързо реагиране и в един момент, се превръща в "ябълката на раздора" между двамата главни герои. Въпреки това е със силен характер и се справя се със ситуацията. Като цяло обаче, е по-скоро извън стилистиката на филма. 

.: Имаше ли кастинг или ролята беше написана специално за Вас?

Диана Любенова: Не, не съм участвала в кастинг, тъй като режисьорът на филма Станислав Дончев – Стамбата ме беше избрал още, когато е бил написан сценарият, изпрати ми го да го прегледам преди две или три години.

Много се забавлявах, докато го четях, но трябваше време, докато се наберат средства, с които да бъде реализиран. Слава Богу, че от "Про филмс" протегнаха ръка и той все пак бе направен. Тогава пък трябваше да родя дъщеричката си (София) и помолих да отложим снимките за известно време. Изчакахме, за да има пълен синхрон и всичко се нагласи според предварителните очаквания. 


.: Сигурно е било доста трудно да се върнете към киното само няколко месеца, след като родихте. Заради предизвикателството ли го направихте?

Диана Любенова: Предизвикателство е самото българско кино, а не средствата и другите фактори. Факт е, че то се опитва да се върне към най-добрите си времена. Предизвика ме добрият сценарий, добрият екип. Това, че продукцията е българска. Моята роля не отне повече от 4-5 дена за снимки, като не крия, че мислех за дъщеря си през цялото време. Имаше и моменти, в които трябваше изцяло да се концентрирам, за да мога да вляза в образ на 100%, а наистина ми беше трудно да го сторя. 

.: Не считатели, че продуктовото позициониране във филма с очевидното присъствие на толкова търговски марки ще подразни зрителите? Като говоря по принцип. 

Диана Любенова: Подобна практика има в цял свят. Не може да ни дразни само нас, българите. Зрителите все пак трябва да си дадат сметка, че това са потенциалните рекламодатели. Те помагат на бизнеса, на създаването на филмите, на родното кино. Освен това продуктовото позициониране показва и живота, такъв, какъвто е. Затова трябва да се съобразим и да не сме толкова критични. 

.: Миналата година бяха произведени редица български филми, като това беше отчетено от критиците и зрителите като рекорд. Може ли тази година той да бъде подобрен?

Диана Любенова: Предполагам, че да. Напоследък се реализират доста български продукции и искрено се надявам с всяка изминала година броят им да расте. Преди 20-30 г., България на година е произвеждала по 50 ленти, а по-големият обем дава възможност и за по-качествено кино. Така че можем само да спечелим от подобна тенденция. 

.: Участвате и в чужди продукции, последната от които е "Конан Варварина". Какъв опит се добива от досега с популярното световно кино? 

Диана Любенова: Не крия, че съм малко разочарована, тъй като се снимах в "Конан Варварина" цели две седмици, а във филма не видях почти нищо от себе си. Невероятно трудно ми беше да се позная, играех амазонка с много тежък костюм, грим. За да съм достоверна като персонажа, трябваше да вляза в перфектна физическа форма и прекарах дълъг период в тежки фитнес тренировки. Затова и разочарованието ми след монтажа, когато видях крайния резултат, беше огромно. Не бих казала, че се гордея с тази си роля.  

.: Повечето актьори предпочитат да запазят за себе си информацията за бъдещите си проекти? Ще ни издадете ли все пак къде можем да ви видим скоро?

Диана Любенова: Имам различни покани, но нищо не е сигурно на 100%. Ситуацията е на ниво преговори, а конфеденциалността е неизменна част от моята професия.

.: А ако говорим за театъра? Майчинството пречка ли е да бъдете на театрална сцена? 

Диана Любенова: За момента нямам никакви роли там. Опитвам се обаче да продуцирам две пиеси, които се превеждат. Нищо повече няма да кажа. Всичко е все още в бъдещо време, като тепърва ще се занимавам с тези проекти. За момента, основен приоритет е дъщеря ми София. 

.: Доскоро бяхте водеща на реалити предаването по TV7 "Милионер търси съпруга". Какво мислите за формата и вие самата доволна ли сте от натрупания опит в подобно амплоа?

Диана Любенова: Безспорно, беше много забавно. Концепцията бе интригуваща за масовата аудитория, което се доказа и с рейтинга. Гледаемостта беше доста добра и съм убедена, че подобен новаторски за България формат тепърва ще набира скорост. През следващите си сезони "Милионер търси съпруга" със сигурност ще привлече още повече зрители.

.: Как гледате на тенденцията за трансфери в телевизиите на лица, познати от родните шоубизнес среди? Трябва ли водещите да имат специално образование или популярността им е достатъчна за рейтинга и качеството на предлагания продукт?

Диана Любенова:
Тези неща се случват в цял свят от дълги години. Няма как да бъдат избегнати при положение, че има толкова много телевизии и канали, които водят оспорвана битка за рейтинг. Лично аз не намирам нищо негативно в подобна тенденция. Просто при нас тепърва започва реалното наддаване и конкуренция между отделните канали. 
А именно то успява да раздвижи пазара.

Нека се запитаме колко водещи в световен мащаб работят през цялата си кариера или 20 години само за една-единствена медия. Опра Уинфри е може би единственото изключение, за което можем да се сетим. На зрителите бързо им доскучава от еднообразието, липсва динамиката и е нужно непрестанно движение в различни посоки. Така и добрите водещи се развиват в професионален план.


Сподели.