„Диалектическа поведенческа терапия. Наръчник за развиване на умения за емоционално регулиране“, Д-р Матю Маккей, д-р Джефри С. Уд, д-р Джефри Брантли

Pinterest LinkedIn +

Пълно ръководство за всички основни умения в ДПТ – изцяло ревизирано и допълнено!

„Завладяват ли ви понякога неконтролируеми емоции като тъга, гняв, срам? Преживявате ли крайни промени в настроенията, които ви пречат на работата и връзките, саботирайки всичко постигнато? Диалектическата поведенческа терапия (ДПТ) е мощно и доказано ефективно средство, което може да ви помогне да развиете нужните умения за постигане на трайно емоционално равновесие.

Изцяло ревизиран и допълнен, този наръчник е помогнал на над половин милион читатели да придобият основните умения, свързани с ДПТ: устойчивост на стрес, осъзнатост, емоционална регулация и междуличностна ефективност. Ще откриете упражнения, които ще ви покажат стъпка по стъпка как да управлявате емоциите си, без да губите контрол, да реагирате деструктивно или да избухвате срещу околните.

Ще откриете също и нови глави за състраданието към себе си и за когнитивните репетиции – умствена подготовка за ситуации, които ви карат да реагирате емоционално. Независимо дали искате да постигнете емоционален баланс за себе си, или сте професионалист в областта на психичното здраве, търсещ ресурси за клиентите си, това ясно и практично ръководство съдържа всичко, което ви е необходимо – и то на едно място.

Никой не се ражда с умение да управлява емоциите си. Този наръчник е пътна карта как да подобрите емоционалното си състояние и да повишите своята емоционална интелигентност. Лесен за четене и лесен за ползване – с нови техники и стратегии за справяне с интензивните емоции и развиване на състрадание към себе си и другите“. – Д-р Томас Р. Линч, автор на „Радикално отворена диалектическа поведенческа терапия“

 

336 с., твърда корица.

 

Откъс

Вече повече от двайсет и пет години диалектическата поведенческа терапия (ДПТ) помага на хората да овладяват съкрушителните си емоции, докато същевременно стабилизират живота и връзките си. Голям брой публикувани изследвания са доказали ефективността на ДПТ, а стотици хиляди хора – в групи по ДПТ по целия свят – са преживели променящи живота им ефекти от лечението.

Освен това ДПТ е еволюирала. Основните умения в нея сега се използват за лечение на много повече проблеми, отколкото е била първоначалната цел – граничното личностово разстройство. Доказано е, че ДПТ е ефективна и при тревожност и депресия, чувство за срам, посттравматично стресово разстройство, превенция на повтаряща се злоупотреба с психоактивни вещества, гняв и агресия, междуличностни проблеми и други затруднения. Лечението дори е било адаптирано и разширено за използване при двойки и подрастващи.

Лечебният процес на ДПТ също е еволюирал. Десетки изследователи и клинични психолози – включително и ние самите – са допълвали първоначалния протокол с нови и ефективни техники за емоционално регулиране. Някои от тези добавки включват изясняване на ценностите, разпръсване на мислите, решаване на проблеми, когнитивни репетиции, основани на експозиция, релаксация по ключова дума, състрадание, медитации, нови процеси за осъзнатост, физиологични умения за справяне (при екстремни емоции), умения за междуличностни преговори и др.

Д-р Марша Линехан – човекът, който първоначално е разработил ДПТ – е признала и документирала еволюцията на лечението в последното издание на своя „Наръчник за обучение в умения по ДПТ“ (DBT Skills Training Manual) от 2015 г., където е добавила нови техники, разработени от нея и от други специалисти през последните 25 години. Някои от техниките, които д-р Линехан е добавила, излязоха в първото издание на тази книга, а множество други умения са резултат от изследванията на д-р Линехан и на независими поведенчески изследователи от цял свят.

Второто издание на книгата, която държите в ръка (или гледате на екрана си) – „Наръчник за развиване на умения по диалектическа поведенческа терапия“, – стана необходимост поради еволюцията на ДПТ и разработването на нови и ефективни процеси за емоционална регулация. Това ново издание съдържа техники за практикуване на състрадание към себе си и околните, нови умения при екстремни емоции, умения да преценявате дали да се справите с емоциите, или да предприемете действия (справяне чрез баланс между чувствата и заплахата) – добре изследван процес за упражняване както на поведението, основано на ценности, така и на стратегиите за справяне с емоциите, а също и други допълнения.

Заслужава си специално да отбележим добавянето на глава за когнитивните репетиции, основани на експозиция. Тази техника (Cautela, 1971; McKay & West, 2016) ви позволява да упражнявате нови умения за справяне в емоционално активирано състояние – именно онова, в което ви е нужно да си спомните и да използвате уменията от ДПТ. Досега едно от ограниченията на ДПТ беше, че уменията се усвояваха в сравнително спокойната обстановка на група по ДПТ или у дома с четене на книга. Но когато хората са в емоционално натоварена ситуация, те са склонни да забравят уменията, които са усвоили, докато са били спокойни. Основаните на експозиция когнитивни репетиции създават емоционалните условия, които ще ви помогнат да си спомните и да се чувствате уверени в прилагането на уменията точно когато се нуждаете от тях.

В това второ издание си поставихме още една допълнителна цел: да представим уменията и техниките, които ги съставляват, по начин, който е достъпен, прост и фокусиран върху практическата им полезност. ДПТ е сложна, а израстването е още по-сложно. За да продължи да бъде ефективна, тя трябва да е лесна за разбиране и прилагане. Това беше първоначалният тласък за тази книга и в настоящото ново издание ние сме все така отдадени на яснотата и полезността.

Приветстваме сърдечно нашите читатели. Всяка страница е написана с намерението да ви помогнем. ДПТ работи. Имате всички основания да вярвате, че може да се чувствате по-добре и да живеете по-пълноценно, ако научите за четирите основни умения на ДПТ. Не забравяйте обаче, че да прочетете нещо е едно, а да го приложите – съвсем друго.

Ще е нужно всеки ден да практикувате уменията, които научавате. Използвайте страницата, оформена като дневник на ДПТ в глава 12, за да си помогнете. Или ако се нуждаете от допълнителен инструмент, който да ви улеснява в практикуването на уменията в този наръчник, помислете дали да не използвате колодата карти „Умения по диалектическа поведенческа терапия: 52 ежедневни практики за балансиране на емоциите“, също от New Harbinger Publications. Всяка от 52-те карти в колодата отговаря на умение или упражнение от тази книга, което е отбелязано с . Това са основните умения, които трябва да използвате редовно; колодата е ефективен допълнителен инструмент, който ще ви напомня да практикувате тези умения. Както и да решите да практикувате, ако се посветите на използването на уменията за ДПТ в този наръчник, можете да излекувате живота си.

Д-р Матю Маккей
Д-р Джефри С. Уд

Книгата „Диалектическа поведенческа терапия. Наръчник за развиване на умения за емоционално регулиране“, от Д-р Матю Маккей, д-р Джефри С. Уд и д-р Джефри Брантли, можете да закупите чрез сайта на Издателство Изток - Запад.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.