Depeche Mode изнесоха внушителен концерт в София

Pinterest LinkedIn +

Легендарната британска група Depeche Mode изнесе внушителен концерт пред около 35 000 български фена. Събитието се състоя на столичния стадион Локомотив, а визитата в България беше част от европейското турне на групата.

Преди англичаните, малко след 20:00 часа на сцената се изявиха българите Нова Генерация. По това време голямата част от публиката вече беше се настанила на избраните си места по стадиона, с масовки около кранчетата за бира.

Вслушвайки се в съвета на организаторите - София Мюзик Ентърпрайсис, голяма част от хората бяха отишли пред входовете на "Локомотив" още в ранния следобед, оползотворявайки времето в ритане на топка и пикник на тревата с меню предимно от бира.


Извън стадиона находчиви предприемачи с пълна сила завихриха търговия Снимка: Avtora.com

Въпреки планомерното запълване на стадиона, задръстванията от Централна гара до района на Илиянци бяха "невиждани", коментираха шофьори на таксита. Освен с коли хората се предвижваха и пеш с видимо разгорещени страсти като след мач на националния отбор по футбол.


Вездесъщите кебапчета владееха и на концерта на Depeche Mode в Илиянци  Снимка: Avtora.com

Влизайки на територията на стадион "Локомотив", за всеки стана ясно защо екипът на Depeche Mode пристигна дни преди групата в България и какви ще са мащабите на самия концерт. Невиждана по размерите си сцена, общо 10 огромни видео стени, от които шест пръснати като разпилени карти над самата сцена.

Шестте екрана над сцената бяха закрити от гигантско платнище с "ангелчето от перца", което падна в момента, в който Depeche излязоха на сцената.


Охранители щателно проверяват фенки на Depeche Mode Снимка: Avtora.com

Две издигащи се високо към небето колони с осветители на две нива, огромен глобус с вид на бомба с часовников механизъм и три футуристични стойки за синтезатори спираха дъха още преди да бъдат задействани.


Колоритна агитка демонстрира музикалните си пристрастия Снимка: Avtora.com 

Depeche Mode се появиха на сцената с падането на мрака точно в 21:10 ч. Неистов зов от над 30 000 гърла посрещна Дейв Геън (Dave Gahan), Мартин Гор (Martin Gore), Андрю Флечър (Andrew Fletcher) и гост-музикантите за турнето Питър Гордено (Peter Gordeno) - синт и Крисчън Ейнър (Christian Eigner) - барабани. Космическа светлина се разля над сцената, а приличния на бомба глобус запремигва с надпис 'Hello'.


Лора от група Лора (на "върха" на публиката) - един от стотиците български артисти, посетили концерта на Depeche Mode на стадион Локомотив, Сн. СМЕ/ Светослав Драгиев

"Добър вечер, София", каза Геън - една от малкото му реплики за целия концерт, но достатъчна, за да направи щастлив всеки един от десетките хиляди българи, чиято дългогодишна мечта този концерт сбъдна.


Depeche Mode, Стадион Локомотив, Сн. СМЕ/ Светослав Драгиев

Започвайки с интродукция, последваната от A Pain That I'm Used To, гигантските екрани пред, отстрани и над сцената, останаха тъмни, за да избухнат в светлини и визии още по време на следващата песен от сетлиста на DM - "A Question Of Time".

Умопомрачителните светлинни ефекти достигнаха своята кулминация във втората половина на концерта, преди и по време на I Feel You, а многократно първите кадри на видеостените подсказваха на публиката какво й предстои да чуе.


Depeche Mode, Стадион Локомотив, Сн. СМЕ/ Светослав Драгиев

Българската публика чу сетлист No.16 от общо 19-те версии, с които Depeche Mode излизат на сцените на турнето си. Час и 27 мин. след излизането на сцената на групата прозвучаха финалните тонове на Enjoy The Silence и Depeche Mode, под оглушителния зов за завръщане на публиката, я напуснаха.


Depeche Mode, Стадион Локомотив, Сн. СМЕ/ Светослав Драгиев

Минути по-късно хилядите, за които 21 юни 2006 г. ще остане в историята с този концерт, получиха своя "Encore".. Мартин Гор за трети път влезе в ролята на лийд вокал на DM, изпълнявайки Shake The Disease. Последваха "Първото парче, което записхаме" - Photographic - парче от далечната 1980-та, и Never Let Me Down Again. С това концертът на Depeche Mode в България приключи.

Минути след това групата напусна сцената и стадиона, ескортирана от полицейски коли и възторжените викове на отправилите се към своите домове хора.

Сетлист България

Intro
1 A Pain That I'm Used To
2 A Question Of Time
3 Suffer Well
4 Precious
5 Walking In My Shoes
6 Stripped
7 Home
8 It Doesn't Matter Two
9 In Your Room
10 Nothing's Impossible
11 John The Revelator
12 I Feel You
13 Behind The Wheel
14 World In My Eyes
15 Personal Jesus
16 Enjoy The Silence
 
encore
17 Shake The Disease
18 Photographic
19 Never Let Me Down Again

Сподели.