Денис Ризов: Ако си отида утре, ще съм живял повече от всички хора, които познавам

Pinterest LinkedIn +

На 18 април 2011 г. в ефира на БНТ стартира късното токшоу "Денис и приятели", което се излъчва в часовия пояс на The Tonight Show with Jay Leno, Late Show with David Letterman и Jimmy Kimmel Live! – трите най-гледани подобни формати в САЩ. Водещият на "Денис и приятели" Денис Ризов знае много за ентъртейнмънт индустрията в меката на шоубизнеса, тъй като я познава "отвътре", и отдавна няма нужда да доказва своя собствен бизнес нюх.

Каква е житейската му философия, защо "Най-секси момиче на България" не е поредният "тъп конкурс за красота" и защо подкрепя идеята за референдум за тютюнопушенето на обществени места са част от темите, по които 48-годишният басист на Ахат, основател на компаниите София Мюзик Ентърпрайсис и Хърбър Айлънд Рекърдс, продуцент както на "Денис и приятели", така и на "Търси се..." по bTV, заяви позицията си в интервю за Avtora.com   

Avtora.com: В Америка от дълги години вървят т. нар. синдикални шоу програми, каквото бе и шоуто на Опра. Смятате ли, че тази практика е приложима и у нас и отговаря ли "Денис и приятели" на критериите, за да бъде такова шоу?

Денис Ризов: Моята идея за "Денис и приятели" е по-скоро за нещо от сорта на "unscripted TV show". Има такива програми в Америка, но у нас е много трудно, защото професионалистите тук нямат такива "навици". Нужно е време да се обучи един екип да работи без сценарий и да се разчита на импровизация. Режисьорът например трябва да снима на принципа на футболен мач. Никога не се знае къде ще отиде "топката" и кой ще играе с нея...

.: "Денис и приятели" е нещо повече от шоу, нали? Философия, начин на живот?

Денис Ризов: Предаването е кауза за мен и Ахат. Ние искаме да покажем една друга житейска гледна точка. Каним хора, които са постигнали успехи в живота си. У нас има учудващо много качествени хора, за които не се знае нищо. Повечето от момичета в предаването в началото разсъждаваха по традиционния за повечето млади хора начин. Ходеха на чалга и не се интересуваха от стойностни хора или културни събития.

За две години се промениха в много насоки и днес са с по-високо самочувствие, научили са много неща и най-вече са израснали в мисленето си. Ако това се е случило и с хора, които ни гледат, сме свършили полезна работа.

.: Кога замислихте шоуто и видът, в който го гледаме от старта му, същият ли е като този, в който се зароди идеята за него първоначално?

Денис Ризов: Идеите в началото бяха много, но всяко предаване има микроклимат и ние вървим по своя път. По-скоро не успяхме да осъществим замисленото в началото, но се развиваме. Научихме горе-долу занаята и сега е време на спокойствие да осъществяваме идеите си.

.: Стартирате реалити шоу за най-секси българка. Защо? Не смятате ли, че българските жени и без това се събличат много и все повече млади момичета търсят този път към успеха?

Денис Ризов: Не е реалити. Не е и шоу. И изобщо не става въпрос за събличане. Гледайте и ще разберете. Ние и да искаме не можем да направим някоя простотия, защото просто никой в предаването не разсъждава по начина, по който разсъждават хората, които организират конкурси за красота от сорта на най-секси дупе... Момичетата при нас са с висши образования и освен красиви са и стойностни личности. Повечето.

.: Освен това числеността на конкурсите за красота, които се провеждат в цялата страна, отдавна е покрила онази част от населението, която се предполага, че би се явила на такъв.

Денис Ризов: Така е. Но ние изобщо не правим конкурс за красота. Красотата е само едно от качествата, които търсим. Не ми се влиза в полемика по този въпрос, защото се ядосвам, че дори вие, които списвате този хубав сайт, сте си представили, че ще се занимаваме с тъп конкурс за красота. Това показва, че и вие, като голяма част от обществото, сте леко повредени. Препоръчвам да ни гледате по-често.

.: Какви момичета ще търси вашето шоу? Подозираме, че те трябва да са интересни и да се открояват в тълпата с качества, които не се свеждат само до външната красота.

Денис Ризов: Да, така е. Ще трябва да цитират Хегел и Кант и да могат да летят с метли из студиото!

.: Момичетата на Денис Денис ли ги избира и по какво? Отстоявате ли схващането, че личните и професионалните отношения не бива да се смесват?

Денис Ризов: Всички до една са минали през разговори с мен преди да започнат работа. Често излизаме заедно. Поне 20 са тези, които са се снимали при нас, но вече ги няма. Трябва да имаш качества, за да работиш в това предаване. Красотата не помага, ако си тъп. Не отстоявам схващането за несмесване на лични и професионални отношения. Ако дойдете на работа при нас, ще разберете, че в студиото никой не работи.

Ние се забавляваме и много често хора прекарват по 20 часа там, а много малко остават с чувството, че са работили или че, недай Боже, това е задължително. Когато хората са заедно по цял ден и живеят интересен и разнообразен живот, се случват какви ли не неща. Някои даже се влюбват...

.: Кое Ви носи по-голямо удовлетворение – създаването на музика и гиговете или ролята на водещ?

Денис Ризов: Аз съм музикант и за мен нищо не може да се сравни с това да съм на сцена с моите приятели от Ахат. Всичко друго са подробности. Радвам се, че покрай предаването сме заедно и прекарваме много повече време един с друг.

.: През последната година хип-хоп сцената у нас набра голяма скорост. Смятате ли, че нещо такова ще се случи и с рока – очевидно в България има огромна концентрация на музиканти, които искат да свирят тежка музика. 

Денис Ризов: Наистина има много рок-музиканти. Подобно е положението и в хип-хоп средите. Ако се намерят талантливи композитори и качествени продукти, хората, които слушат тези стилове музика, ще се увеличават. 

.: Имате ли желание да продуцирате нови български банди и виждате ли смисъл в това? Или поне да им съдействате в създаването на контакти в САЩ – вероятно поддържате такива.

Денис Ризов: И да имам желание, нямам време. Въпреки това трябва да се каже, че вече времената са други и ролята на рекърд компаниите отмина. Бизнесът с музика е съвсем различен и артистите нямат нужда от продуценти, както беше преди 10 години. Сега всеки може да запише в едва ли не домашни условия. Музиката и видеата се разпространяват безплатно в нета. Живите участия са това, което "храни" групите и изпълнителите. Трябва им добър рекламен агент и промоушън компания или просто добър мениджър.

.: Кой е най-професионалният изпълнител/група в България в момента. Има ли артисти, които според Вас създават продукт, отговарящ напълно на модерните тенденции и критерии, наложени от големите музикални пазари?

Денис Ризов: От стартирането на "Денис и приятели" преди две години през студиото минаха толкова много групи и изпълнители в какви ли не стилове музика, че и аз се учудих! Не знам кой е най, но скоро при нас идва една група от Пловдив. Музикантите бяха на по 16-17 години и свиреха наистина професионално и модерно. Такива групи имат бъдеще.

.: Всички написаха мемоари – Вие планирате ли да разкажете историята си?

Денис Ризов: Аз имам много динамичен и разнообразен живот. Ако си отида утре, ще съм живял повече от всички хора, които познавам. Не мога да пиша, но имам какво да разкажа и съм се разбрал с Нели Хаджийска да й разкажа каквото се е случило. Ние с нея си имаме такава традиция. Тя все ме разпитва, а аз си казвам всичко. С нея ще го направим скоро.

.: А има ли момент/и от живота, които бихте променили, ако можехте да върнете времето назад?

Денис Ризов: Не бих променил нищо. Живял съм и живея така, както искам. Когато съм грешал, съм научавал по нещо. Не бих пропушил, ако можех да върна времето назад.

.: Кой е по-успял и по-добър басист – Вие или Димитър Ковачев? Кой има повече бас китари?

Денис Ризов: Неговата колекция е много по-богата. Аз имам повече апаратури обаче...

.: А кой е най-добрият шуменски (бас)китарист? Локализираме ги до Вашия роден град, за да няма обидени.

Денис Ризов: Всъщност аз не познавам басисти от Шумен. Но има една страхотна гримьорка, която е родена там. Гаджета сме.

.: На кой от обявените за 2013 г. концерти ще отидете? А някой извън България?

Денис Ризов: На 1 февруари бяхме с дъщеря ми и две нейни приятелки на концерт на Asking Alexandria в Мюнхен. Имаше 3 предгрупи. Радвам се, че покрай тях разбрах повече за хардкор вълните. На 22 февруари имам билети за кънтри концерт във Флорида. Ще отида и на всички големи концерти у нас тази година. Чака ни вълнуващо концертно лято.

.: Къде прекарахте миналото лято – в България или в Америка и къде ще прекарате следващото?

Денис Ризов: Бях в България, но успях да "скоча" до Тампа 5 пъти миналата година. Следващото ми пътуване до там е след седмица.

.: Ако имахте право на вот, Обама ли щяхте да подкрепите или Ромни? Усеща ли се рецесията в САЩ или всичко е само в медиите?

Денис Ризов: Ромни! Със сигурност. Винаги съм симпатизирал на републиканците. Всъщност не харесвам нито един демократ президент на Америка освен Бил Клинтън, естествено. И то не заради свирката. Единственият шанс да харесам Обама е ако паднат визите за българи по време на мандата му. Много е досадно да треперя за визите на приятелите си, които искат да ги разходя до Щатите.

Рецесията се усеща много в Америка. По-малко в мегаполисите. Повече в нормалните американски градове.

.: Имате ли мнение за закона за тютюнопушенето? Смятате ли, че един евентуален референдум си струва парите и как ще гласувате?

Денис Ризов: Във Флорида имаше референдум за тютюнопушенето на обществени места. Там хората решиха да не се пуши и не се пуши. Уважавам държавите, в които има ясни правила и се спазват. Тук е пълно с "тарикати" на всички равнища и затова България не е от най-добрите места за живеене.

Бих участвал в референдуми, стига да не става въпрос за енергетика. Винаги си струва да се дадат пари, за да е ясно какво мислят хората. И без това парите ги дават те. По-добре 20 милиона за референдум, отколкото 20 милиарда за нещо, което пак ще го плащат малкото работещи, за да може многото неработещи да са недоволни от тези, които не са като тях.  

Сподели.