DENA vs. Elliphant - българка и шведка по пътя на успеха на M.I.A.

Pinterest LinkedIn +

Много е досадно и дразнещо да кажеш "Тези са новите Beatles" или "Това е следващият Sting". Музикантите мразят да бъдат сравнявани с влиянията си, защото, когато хората го правят, те обвиняват индиректно изпълнителите в липса на оригиналност.

И все пак - откакто M.I.A. нахлу на музикалната сцена, смесвайки един куп стилове, модни течения и всякакви други културни течения и феномени, се появиха и нейни последователки.

С радост можем да съобщим, че една от тях е българско чадо - DENA. Друга такава пък се е родила в Швеция и носи артистичния псевдоним Elliphant. За разлика от българския национален отбор по футбол, който редовно губи от скандинавците, тук няма победители и победени. Това е музика, това е изкуство и единствените печеливши сме ние, феновете, които с радост можем да се насладим и на двете. И в същото време да си чакаме Matangi на M.I.A.

DENA

DENA се казва Деница Тодорова и прилича на бяло момиче, което през 90-те години е подражавало на TLC и Salt 'N Pepa. Чисто визуално тя много обича да залага на бляскавото, на лъскави дебели гривни и ланци и на ярко контрастиращи цветове.

DENA започва да прави музика чак когато се премества да живее в Берлин преди няколко години. Тя не просто записва вокали, в които смесва речитативи с пеене, а сама композира мелодиите и програмира бийтовете. Твърди, че черпи вдъхновение от ранната хаус музика, диското и хип-хопа, до който се е докоснала като малка.

Въпреки че DENA определя себе си като артист от Берлин, българската следа изглежда няма да избледнее. По-рано през 2013 г. тя се завръща у нас за снимките на своето видео Guest List. Гаражният, неподправен и "евтин" саунд на парчето всъщност е търсен ефект, защото самата изпълнителка сама си е наложила рамки в самобитния стайлинг.

Guest List включва това, което в България наричаме "мила родна картинка" - натруфени абитуриенти, ухилени тираджии и каруци по шосетата. Клипът към първия голям хит на DENA, с който тя стана популярно лице в родината си - Cash, Diamond Rings, Swimming Pools - е сниман на битпазар в Берлин. В същото време обаче някои от кадрите изглеждат така, сякаш са снимани на едно култово място, наречено The Mall of Malashevci.

Любопитно е, че DENA опитва да пробие в Германия и съседните страни с английски език, което при всички положения е по-трудно отколкото с немски. Силно изразеният български акцент в песните звучи екзотично, но фенбазата й засега е твърде скромна. Хубавото за нея е, че тя вече бе забелязана и извън границите на Германия, а именно от англоезична аудитория, тъй като по-рано през 2013 г. се изяви на фестивала Glastonbury.

До момента DENA има парчета за около половин албум, като освен споменатите досега можем да изтъкнем още Boyfriend и Thin Rope. Тя не спира да работи по нови записи и вече е обявила кога да очакваме нейния дебют - януари 2014 г. Ще следим с интерес, защото Деница Тодорова съвсем скоро може да бъде най-популярният роден артист в чужбина и то не такъв, който да пее само за българските общности в Берлин или Франкфурт, а такъв, който се шири на грандиозни фестивали заедно с утвърдени имена в музиката.

ELLIPHANT

Elliphant е игра на думи от английската дума elephant (бел. пр. "слон") и собственото име на изпълнителката Ellinor Olovsdotter. В тийнейджърските си години шведката буквално обикаля света (Индия, Германия, Франция, Великобритания), за да се завърне в Стокхолм, където решава, че може събере в едно ърбан културите на местата, които е посетила.

Elliphant също е момиче, което си пада по експериментирането в дрескода и аксесоарите, особено що се отнася до цветове. Изпълнителката обича музиката от 90-те - нещо, което се е научила да слуша от майка си, която е била наркоманка и е една от основните причини момичето да има тежко детство и да бъде принудена да напусне за няколко години Швеция.

Техно и дъбстеп, хип-хоп и реге, инди и поп - тя със сигурност обича да смесва стиловете и, по подобие на DENA, има свой собствен акцент в английското пеене. Този акцент обаче изненадващо не е шведски, а е близък до диалекта "патоа", на който се говори в Ямайка.

Медиите вече обожават Elliphant заради музиката ѝ. Наричат я с определения като "абстрактна", "странно пленяваща" и "звук на бъдещето". Шведката завладява и с визия на топ модел и с клипове като Down On Life, Music Is Life и Could Be It. Самите парчета пък са толкова различни като инструментали, че това поражда въпрос - докъде ще стигне тя в своето музикално пътешествие?

На пръв поглед Elliphant има съвсем малко по-голяма аудитория от DENA, ако се сравнява броят на хората, харесали техните Facebook страници. Шведката обаче е една крачка напред поне засега - Tekkno Scene влезе в саундтрака на FIFA 13, а пък Down On Life зазвуча в хитовия американски сериал "Анатомията на Грей" (Grey's Anatomy).

Елинор вече е готова със своя дебютен албум A Good Idea, включващ 14 парчета, изпипани до последния детайл. Изобщо - Швеция скоро може да има нова музикална звезда и същевременно истински секссимвол.


Сподели.