Демоните на Да Винчи (Da Vinci's Demons)

Pinterest LinkedIn +

Зрелищност и фантазия се преплитат в сериала Da Vinci's Demons (Демоните на Да Винчи), чийто създател е Дейвид С. Гойер (David S. Goyer). Очарованието на епохата на Ренесанса и загадките около личността и живота на гениалния Леонардо да Винчи са в основата на изпълнения с драматични обрати сюжет, а главната роля е поверена на Том Райли (Tom Riley).

Ренесансовият човек. Всеобхватният гений. Съвършен творец и брилянтен учен в едно. Именно личността на Леонардо да Винчи (Leonardo da Vinci) се доближава най-много до представата за идеал през Ренесанса и до голяма степен е неин първообраз. Така че няма нищо изненадващо в това, че той продължава да е обект на възхищение, да вдъхновява и да провокира въображението.

Отхвърленият гений, неразбран от съвременниците си, също е добре познат образ в литературата и киното, така че желанието на създателите на Da Vinci's Demons да представят Леонардо именно в такава светлина също е напълно разбираемо. Колкото до факта, че темпераментен и поведението му се доближават по-скоро до тези на персонажите, характерни за една по-късна епоха - Романтизма, той е оправдан от жанра.

Поредицата е описвана като историческо фентъзи, а действието е съсредоточено върху период от живота на Да Винчи, за който се знае малко. А колкото по-малко са фактите, толкова повече място за фантазия има.

Идеята

Da Vinci's Demons е създаден по идея на Дейвид С. Гойер (David S. Goyer), който, поне що се отнася до съвременните стандарти, също е многостранен талант. Познат с работата си като сценарист, режисьор, автор на романи и комикси, Гойер стои зад сценариите на хитови ленти като Batman Begins, The Dark Knight, Blade, както и на предстоящия Man of Steel. Той е сценарист и режисьор на повечето от епизодите на Da Vinci's Demons.

Началото:

Сериалът, който стартира на 12 април тази година и се излъчва едновременно от Starz и Fox, се радва на сериозен зрителски интерес - над един милион зрители само в САЩ. Първият сезон ще се състои от осем епизода, но вече стана ясно, че поредицата ще бъде подновена за втори сезон. У нас сериалът стартира на 15 април по FOX.

Историята:

В една епоха, в която вярата и мислите са контролирани, младият Да Винчи се бори за свободата на познанието. Гениален, импулсивен и измъчван от собствените си демони, Леонардо иска да постигне неща, за които никой дори не е мечтал.

В сюжета са вплетени малко известни на историята факти за ранния живот на гения - много от изобретенията му, работата му като военен инженер за дука на Милано, а по-късно и за Борджиите.

Едновременно с това не липсват и напълно фикционални сюжетни линии - красива любовна история, множество приключения и срещата на Да Винчи с мистериозен турчин, наричащ себе си "дете на земята", който го подтиква да се впусне в търсене на таен ръкопис, наречен "Книга на листата".

Героите и звездите:

Том Райли (Tom Riley), в чиято филмография има сериозен брой сериали (Casualty 1907, Bouquet of Barbed Wire, Bedlam и Monroe), е в ролята на Леонардо да Винчи. Гениален, жаден за знания, но едновременно с това и измъчван от терзанието, че не е открил истинското си призвание - такъв е Леонардо в Da Vinci's Demons.

Образите и сюжетът залагат повече на фантазията, отколкото на историческа достоверност, така че освен гениален, той е и харизматичен, ексцентричен, изключително темпераментен и склонен да пренебрегва правилата, за да постигне целите си.

Лаура Хадок (Laura Haddock) е в ролята на Лукреция Донати. Британската актриса, която може би сте гледали и в други сериали като How Not to Live Your Life и Upstairs Downstairs, влиза в ролята на едно от вдъхновенията на Да Винчи.

Лукреция е известна не само с красотата и общественото си положение, но и с любовната си връзка с Лоренцо Медичи. А тази публична тайна съвсем не е единственото, което красавицата се опитва да скрие.

Още един британски актьор, който се присъединява към каста на сериала, е Елиът Коуън (Elliot Cowan), когото повечето от вас вероятно свързват с друг фантастичен сериал - Sinbad. Той е в ролята на Лоренцо Медичи. Сдържан и студен, но изключително разумен, Лоренцо реално управлява Флоренция през втората половина на XV век.

Както в сериала, така и като историческа личност Лоренцо Медичи е бил покровител на изкуствата и е бил женен за Клариче Орсини, чиято роля в Da Vinci's Demons е поверена на Лара Пулвър (Lara Pulver).

Сподели.