Деймън Марли: последната революция на клана Марли

Pinterest LinkedIn +

Деймън Марли имаше трудната задача да неутрализира сянката на прочутия си баща Боб Марли и в същото време да бъде посланик на ямайската култура по света през новия век. Най-малкият Марли разшири понятието реге, без да променя ценностите на стила, продължи да настоява на африканските си корени и към този момент вероятно е най-известният ямаец на планетата.

Повечето от 13-те деца на Боб Марли стават музиканти, а Деймън буквално е отгледан в музика. Хлапето без проблеми влиза в играта и на 13 години вече си има собствена група, която дори открива Reggae Sunsplash, а през 1992 г. е на една сцена със Sting.

През 1995 г. Деймън се включва в благотворителната компилация Positively Reggae с парчето School Controversy, като приходите отиват за ямайска организация в помощ на болни от СПИН деца.

Като тийнейджър разбира какво е да носиш фамилията Марли в Ямайка и става говорител на кампанията Positively Reggae. Въпреки че славата му тежи, талантът и марката Марли все пак му осигуряват подкрепата на Tuff Gong. Лейбълът на баща му издава дебютния му албум Mr. Marley през 1996 г., а друг Марли - Стивън, е продуцент и съавтор на материала.

Деймън демонстрира същия като баща си нюх да открива символите, които да предизвикват моментални асоциации в хората на Ямайка. Вторият му албум се казва Halfway Tree, тъй като легендарната часовникова кула в Кингстън е мястото, където богатите и бедните в града се засичат без класов сблъсък, без значение от статус и банкова сметка.

Говори се, че Halfway Tree е препратка към историята на бедния музикант Боб, който съчинява най-красивата песен за богатото момиче Синди, за да се появи Деймън Марли. Младият Марли е отдал почит на баща си - на 50-годишнината от рождението му пее на една сцена с брат си Джулиън.

Деймън композира песента And Be Loved от семпли на хита Could You Be Loved, а Slave Driver е преработена в ново парче - Catch a Fire, където Стивън Марли изпълнява вокалните партии на баща им, а Деймън рапира за дупките, които можеш да получиш от наркотици и оръжие.

В началото на ХХI век ситуацията в Jamrock не се е променила чак толкова много в сравнение със 70-те години. Ямайка продължава да пропада в бедност, корупция, наркотици, трафик и насилие.

Карибската държава укрива престъпници, които не могат да бъдат извадени от кварталите си, дори със спецчасти, а алтернативите пред урните на всеки 4 години са повече от съмнителни.

С албума и песента Welcome To Jamrock Марли дава израз на това, което се случва по улиците на Кингстън през 2005 г., а именно - изкушенията са много, желанията са скъпи, а растафарианският Вавилон е навсякъде.

Истината изглежда боли, защото в Ямайка песента не е приета добре, но навън въведението на мистър Марли в днешната Ямайка му печели голяма репутация. Сингълът достига 13-то място в UK Тop 40 Singles Chart и 55-то в US Billboard Hot 100. Албумът му пък грабва две награди Grammy и получава златен статус в Щатите.

Ако с Welcome To Jamrock Деймън Марли върна гласа на ямайската музика обратно на улиците, то с колаборацията му с рапъра Nas се очертават други визии на легендарния му баща. Албумът Distant Relatives представя своеобразното търсене на двамата изпълнители на техните африкански корени, на племенния дух, на старата Африка в новото време, която се е вплела в музикалните стилове на хип-хопа и регето.

Идеята за прародината, даренията на няколко училища в Конго, панафриканизмът не са нещо непознато за рода Марли. One Love музиката продължава начело с Деймън и с помощта на брат му Стивън, който продуцира голяма част от албума.

Към днешна дата Деймън Марли прекарва времето си в полети между Кингстън и Маями, разпуска по познатия начин и движи в компанията на Мик Джагър, Джос Стоун, Дейв Стюърт и А.А.Рахман в SuperHeavy.

Деймън Марли не просто пое смяната си, но го направи със стил, като изнесе колаборацията на хип-хопа и регето на собствени разноски и подкрепи здраво идеята за мир, толерантност и свобода за всички народи по света в духа на мотото на Ямайка - Out of Many One People.

Сподели.